Linkovi

Sabrana djela Bookera T. Washingtona na internetu


Budući da je veljača u Sjedinjenim Državama mjesec povijesti Amerikanaca afričkog podrijetla, u današnjoj rubrici websajt tjedna danas predstavljamo internetske stranice posvećene djelu jednog od najvećih imena kulture američkih crnaca, Bookera T. Washingtona. Websajt o ovom američkom velikanu pokazuje također u kolikoj mjeri internet mijenja prirodu znanstvenog istraživanja.

Booker T. Washington rođen je kao rob 1856. godine. Osnovao je Sveučilište Tuskegee u Alabami, jednu od najznačajnijih obrazovnih ustanova Amerikanaca afričkog podrijetla u njegovo vrijeme. Tisuće stranica njegovih rukopisa sad su dostupne online na http://www.historycooperative.org/btw.

"Dugo je živio, imao dugu karijeru, a velik dio toga je bio javne prirode, tako da su njegovi rukopisi značajni. Jedan od razloga zašto je Booker T. Washington i dalje važan jest to što je on uzor drugima, u tome kako si neka osoba može postaviti visoke ciljeve i onda ih ostvariti, a to nije samo model za crnce, već za sve mlade ljude koji misle da imaju slabe izglede za uspjeh u životu" - kaže Willis Regier, direktor izdavačkog kuće Sveučilišta Illinois, University of Illinois Press, koje je počelo objavljivati sabrana djela Bookwera T. Washingtona u četrnaest knjiga još 1972. godine.

Da bi se ovi važni povijesni dokumenti objavili na webu, bilo ih je potrebno skenirati, potom "pročitati" optičkim čitačima koji prepoznaju rukopis i prilagoditi ih tako da ih se može pretraživati kao tekst – što je znatno moćnije oruđe od uobičajenog indeksa objavljenog u tiskanom izdanju.

Booker T. Washington bio je plodan pisac. Najpoznatiji je po svom autobiografskom djelu Izdići se iz ropstva (Up from Slavery), koje se također nalazi među njegovim radovima na ovom websajtu. "Govori, pisma, javni dokumenti koje je podnosio u različitim situacijama. Odlična stvar oko ovih dokumenata i rukopisa na webu jest da oni koji tragaju za različitim idejama mogu s lakoćom pregledavati dokumente po žanrovima i različitim razdobljima njegova života" - kaže gospodin Reiger, koji objašnjava da je postavljanje ovih četrnaest svezaka online pokazalo kako Internet može funkcionirati kao dopuna tradicionalnom načinu objavljivanja.

"Bilo je odveć skupo stalno ih tiskati iznova. I iako je bilo prilično skupo to postaviti na web, vjerovali smo da zbog važnosti ovog teksta cijelu stvar trebamo učiniti dostupnom bez nadoknade."

Četrnaest svezaka djela Bookera T. Washingtona košta 495 dolara, međutim, možete sve to pročitati besplatno na web sajtu http://www.historycooperative.org/btw.

XS
SM
MD
LG