Linkovi

Film tjedna: Freedomland


U jednoj gradskoj četvrti, na površinu izbiju rasne napetosti kada se crnca, koji je oteo automobil, optuži za otmicu bjelačkog djeteta. No, pokazuje se da priča krije mnogo više tajni. Današnji film tjedna krimić je i socijalna drama, snimljen po romanu Richarda Pricea. Alan Silverman je za nas pogledao film "Freedomland".

Iskusni policijski detektiv Lorenzo Counsel patrolira svojim policijskim vozilom na području višekatnica sa od države subvencioniranom stanarinom, u jednom zagušenom gradu savezne države New Jersey. Samuel L. Jackson glumi Counsela koji ima 'posebnu vezu' sa stanovnicima te kriminalom pogođene urbane četvrti.

"On je sam odrastao u takvim stambenim četvrtima, on poznaje sve te ljude. Svima je bio u stanu, a s nekima od njihove djece je i odrastao. Neke je uhitio i pritvarao. Neke je održao da ne završe u zatvoru. Dakle, on ima stvarnu vezu s tim ljudima. No, ima i jaku vezu sa svojim poslom, na kojemu je proveo 20 godina. Odjednom, on se nađe u poziciji gdje ga se pita: 'jesi li crnac ili plavac?'" - ovaim riječima Samuel L. Jackson objašnjava dileme svog lika.

Čelnici crnačke zajednice smatraju detektiva Counsela kao jednog od 'svojih' i očekuju da će on biti na njihovoj strani; njegovi kolege policajci, u plavim uniformama, očekuju da se on, kao jedan od njih, stavi na njihovu stranu.

Zagonetni slučaj koji ih tako sve podijeli počinje dolaskom okrvavljene bjelkinje u bolnicu. Isprva, ona detektivu Counselu kaže da joj je automobil oteo mladi crnac iz takozvanih 'društvenih stambenih zgrada'. Instinkt detektivu Counselu govori da se u priči krije mnogo više. Premda u šoku, žena na koncu otkriva strašne pojedinosti priče: kako je otmičaru bezuspješno pokušala reći da se u autu nalazi i njezin četverogodišnji sinčić. Kako se policija u velikom broju odjednom baca u potragu za djetetom, tako rastu napetosti između siromašnih crnačkih stanovnika 'društvenih zgrada' i pretežno bjelačkih policajaca iz okolnog, mnogo bogatijeg gradića.

Julianne Moore tumači lik Brende, bjelkinje čije optužbe izazivaju napetosti i raskol u zajednici. "Mislim da se tu radi o stvarima koje i sami vidimo u vijestima: uragan Katrina pokazao nam je jasno kako neke crnačke zajednice žive izolirane zbog siromaštva. Mislim da je to jedna od tema u filmu" - kaže Julianne Moore.

Iskazivanje takvih tema zahtijeva i dosta dijaloga, što je Julianne Moore - kako kaže - dočekala objeručke: "Općenito, u filmovima nema tako mnogo razgovora. Dapače, čini mi se da filmovi postaju sve manje ovisni o dijalogu, a sve više o vizualnom izrazu. Za mene to je bilo istodobno vrlo uzbudljivo i zastrađujuće: imala sam jedan monolog od čitavih 15 minuta. Čak i u kazalištu, to se glumcu ne događa često, a kamoli u filmu. No, ovdje je to bilo vrlo smisleno."

Samuel L. Jackson, poznat kao glumac vrlo izražajnog lica, isto je tako uživao u brojnim govornim scenama: "Biti u stanju sam reći svoje osjećaje bez da to umjesto mene učini kamera brzim rezovima ... ili stajati i s drugim glumcem ustvari razgovarati o sebi ili o njemu, starno razgovarati umjesto dijaloga koji se sastoji od par razmijenjenih riječi - to je stvarno bilo pravo osvježenje."

Sve su te riječi izašle iz pera Richarda Pricea, koji je sam transformirao svoj roman u scenarij. "Roman je 550 stranica vrlo gustog teksta. Sve se zna o svakom liku, svaka nijansa njegovog i njezinog života. A onda to treba zgusnuti u 120 stranica scenarija. Proveo sam čitavu godinu pregovarajući sa samim sobom oko svake rečenice, oko svakog lika koga na koncu nije bilo u scenariju" - kaže Richard Price.

U filmu se pojavljuje i Edie Falco kao čelnica skupine građana koji se organiziraju da bi pomogli u potrazi za nestalom djecom. Ron Eldard igra policajca punog predrasuda, inače brata lika Brende. Mnoge od epizodnih uloga tumače stvarni stanovnici jedne od takvih četvrti s društvenim zgradama na području New Yorka. Film "Freedomland" režirao je Joe Roth.

XS
SM
MD
LG