Linkovi

Rolling Stonesi u poluvremenu Super Bowla


Glazbena predstava u poluvremenu Super Bowla, finala profesionalne lige američkog nogometa je u posljednjih nekoliko godina bila predmet kontroverzi. I ove godine bilo je razmimoilaženja oko gotovo svega - počevši od toga tko bi trebao nastupati do pitanja dobnih ograničenja za plesače na terenu.

Nekad davno, glazbeno-zabavni program u poluvremenu smatrao se 'sporednom stvari'. U sedam od prvih devet Super Bowla 'predstava' se sastojala isključivo do orkestara limene glazbe s lokalnih sveučilišta. Međutim večerašnja utakmica, 40. po redu, između Seattle Seahawksa i Pittsburgh Steelersa pravi je globalni događaj. Prenosi se u više od dvjesto zemalja na 30 različitih jezika.

Prije dvije godine u poluvremenu duhove je uzbudila pjevačica Janet Jackson s 'problemom s odjećom' - kako je otkrivanje golih grudiju bilo eufemistički nazvano. Prošle je godine zvijezda poluvremena bio Beatle Paul McCartney, očito 'sigurniji izbor' po pitanju čednosti nastupa.

Večeras u Detroitu muziciraju Rolling Stonesi čija je svjetska turneja 'The Bigger Bang' upravo u tijeku. Međutim niti njihov izbor nije svima po volji -posebice obzirom na to da je Detroit, domaćin ovogodišnjeg Superbowla Detroit, grad iznimno bogate glazbene tradicije - dom Motown diskografske kuće soul glazbe, kao i suvremenih zvijezda kao što su Eminem, Kid Rock i sastav White Stripes.

No pjevač Rolling Stonesa Mick Jagger je sretan što je opet u Detroitu. "Ranije ove godine imali smo ovdje odličan nastup kojeg se dobro sjećamo. Mislim da je naš koncert bio prvi na novom stadionu «Ford Field». Stoga jedva čekamo da opet tamo zasviramo" - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za tisak Mick Jagger.

Premda Mick Jagger ima 62 godine, mediji su izvijestili da je gornja dobna granica za plesače koji će nastupiti u koreografiji na terenu - 45 godina! Liga je u međuvremenu uklonila tu odredbu, a u glazbenoj priredbi prije same utakmice nastupiti će neki od omiljenih izvođača iz Detroita kao što je legenda Motowna Stevie Wonder, zajedno s pjevačima Johnom Legendom i Joss Stone.

Nastupit će još jedna zvijezda iz Detroita - 'kraljica soul glazbe' Aretha Franklin otpjevat će državnu himnu, u duetu s pjevačem Aaronom Nevilleom, čiji je dom u New Orlansu stradao u uraganu Katrini, a pratit će ih klavirist Dr. John, koji je također iz New Orleansa.

Charles Coplin, dužnosnik NFL lige zadužen za glazbeni program na četrdesetom Super Bowlu kaže da sastavljanje programa koji će zadovoljiti što veći broj ljudi i glazbenih ukusa predstavlja veliki izazov. No, on vjeruje da će ove godine svi biti sretni, jer kako kaže 'u pogledu slave i talenta, ovo je postava snov.

XS
SM
MD
LG