Linkovi

Milijarda gledatelja Super Bowla 2006


Danas se u Detroitu igra Super Bowl, finale NFL-a, profesionalne lige američkog nogometa. Očekuje se da će prijenos utakmice između Pittsburgh Steelersa i Seattle Seahawksa samo u Sjedinjenim Državama pratiti 130 milijuna gledatelja. No, zahvaljajući stranim medijima, ukupan broj gledatelja mogao bi dostići jednu milijardu, čineći ovaj Super Bowl, četrdeseti po redu, najvećim jednodnevnim sportskim spektaklom na svijetu.

Za milijune zagriženih ljubitelja američkog nogometa, nedjelja SuperBowla je ponajviše sportski događaj. Međutim, za stotine milijuna ljudi diljem svijeta, koji će gledati prijenos utakmice uz minimalno ili nikakvo razumijevanje pravila igre, naglasak će biti na elementu spektakla.

U intervju za Glas Amerike, David Tossell, direktor za odnose s javnošću NFL lige, kaže da je Super Bowl izrastao u ogromni međunarodni medijski događaj: "Ovog smo tjedna izdali akreditacije za oko 350 inostranih medijskih kuća, što je više od ukupnog broja medija koji su pratili prvi Super Bowl. Utakmica će se prikazivati u 234 zemlje svijeta, a na samom stadionu biti će 15 ili 16 stranih televizijskih snimateljskih ekipa. Na različitim kontinentima gledaoci će imati različiti doživljaj samog prijenosa. U Europi, gdje utakmica počinje nešto prije ili nakon ponoći, bit će priređene cjelonoćne zabave. U Kini i Japanu, prijenos će se gledati ujutro, uz doručak. No svi oni znaju da je Super Bowl jedinstveni događaj koji je i više od same igre, on je i dio američkog folklora."

Kontingent stranih medija predvodi Mexico s 38, Kanada ih ima 28, Britanija 16 te Japan i Njemačka po 11. Wang Jiapin, koja u Kini radi za tvrtku ZOU Marketing Ltd, rekla je za Glas Amerike da se Super Bowl gleda i u njezinoj zemlji: "Kompanija Shangai Media Group u kooperaciji s TV stanicom iz Pekinga BTV zadnji tjedan svakodnevno šalje izvješća o Superbowlu. Ovo će biti treći put da se u Kini prenosi sama utakmica."

Prije i u poluvremenu utakmice u glazbenom spektaklu nastupiti će sastav The Rolling Stones, Stevie Wonder, John Legend i Joss Stone, dok će himnu pjevati Aretha Franklin i Aaron Neville. Dakle bez obzira razumiju li strani gledaoci finese same igre, zahvaljujući glazbenim predstavama te novim i kreativnim reklamnim spotovima, čije će emitiranje koštati 83 tisuće dolara po sekundi, za svakog će biti mnogo toga uzbudljivog za vidjeti.

XS
SM
MD
LG