Linkovi

Što od predsjednikova Govora o stanju nacije očekuju demokrati?


Američki predsjednik George Bush priprema se za svoj ovogodišnji govor naciji koji će održati sutra navečer u američkom Kongresu.

Predsjednici Sjedinjenih Država uobičajno koriste Govor o stanju nacije kako bi upoznali građane sa svojim godišnjim planom i detaljnom listom prioritetnih ciljeva. Međutim, kako se saznaje iz Bijele kuće, u ovogodišnjem Govoru o stanju nacije naglasak će biti na nekoliko važnijih tema, a ton će biti prilično optimističan.

Predsjednik Bush će se usredotočiti na dva područja: sve veći prosperitet u Sjedinjenim Državama te promoviranje slobode u svijetu.

U nedavnom intervjuu za američku televizijsku mrežu CBS, predsjednik Bush je kazao kako mnogi građani još uvijek ne razumiju da je u Iraku učinjen velik napredak. Kako je predsjednik napomenuo, njegov posao nije samo da bude vrhovni zapovijednik nego da bude i čelni tumač vladine politike. "Ljudi na televiziji vide da se u Iraku gine, te zbog toga nisu svjesni koliki smo ipak tamo postigli napredak" - rekao je u intervjuu za CBS predsjednik Bush.

Predsjednik je također rekao da će u svom obraćanju naciji u utorak, govoriti i o iranskom nuklearnom programu. Kako je rekao, osvrnuti će se i na vladine napore da se smanji ovisnost o stranoj nafti.

Kako se čini, predsjednik bi u sutrašnjem obraćanju naciji mogao ponuditi neke nove prijedloge na planu unutarnje politike, s ciljem da Republikanska stranke povrati povjerenje glasača prije kongresnih izbora u studenom.

U nedjeljnom gostovanju na televizijskoj mreži Fox, republikanski kongresmen Mike Pence izrazio je nadu da će predsjednik Bush u utorak govoriti i o temama koje su vrlo važne njegovoj konzervativnoj bazi. 'Te teme su: ograničena izvršna vlast, fiskalna disciplina, jaka obrana te tradicionalne vrijednosti našeg društva’ - rekao je kongresmen Pence.

Čelnik Demokratske stranke Howard Dean je u emisije mreže Fox pozvao predsjednika Busha da u svom sutrašnjem obraćanju naciji ‘građanima kaže istinu’. On je također dodao da je predsjednik Bush dužan pružiti određena objašnjenja o politici njegove vlade - od politike upošljavanja pa do pitanja vojne strategije.

"Svi mi želimo da predsjednik uspije. Međutim, činjenica jest da predsjednik nije uspješan. Mislim da je to zbog toga što on nema viziju te – iskreno rečeno – zbog toga što narodu nije rekao istinu" - rekao je Howard Dean.

Nakon predsjednikova Govora o stanju nacije, građanima se tradicionalno obraća i predstavnik oporbe. U ime Demokratske stranke govorit će novoizabrani guverner savezne države Virginije – Tim Kaine.

XS
SM
MD
LG