Linkovi

'Stranka poput Hamasa ne može biti partner za mir'


Palestinski izbori bili su među temama današnje tiskovne konferencije u Bijeloj kući. Predsjednik George Bush je izjavio da je 'mirna i demokratska priroda palestinskih izbora pozitivan razvoj događaja', međutim, dodao je da stranka kao Hamas – koja se zalaže za uništenje Izraela - ne može biti partner za mir, te da Sjedinjene Države neće surađivati s njom sve dok se ne odrekne nasilja.

Predsjednik Bush je rekao da se Hamas mora izmijeniti. "Ne vidim kako se može biti partner u mirovnom procesu ako u svojoj političkoj platformi zagovarate uništenje jedne zemlje. Također, znam da ne možete biti partner za mir, ako vaša stranka ima vojno krilo" - rekao je američki predsjednik.

George Bush je dodao da srednjeistočni mirovni proces nije zamro. Američki predsjednik je rekao da je sad kad je Hamas osvojio većinu na izborima pred njim 'i nova šansa i novi izbor'. "Izbori su upravo održani. Pažljivo ćemo pratiti formiranje nove vlade. Ali ja ću i dalje podsjećati na ono što sam već rekao: 'Ako vaša platforma poziva na uništenje Izraela, vi niste partner za mir, a nas zanima mir'."

Američki je predsjednik izjavio da je iznenađen očiglednom pobjedom Hamasa, dodajući da rezultati održavaju volju naroda, ali da to nužno ne znači da je mirovni proces umro. Predsjednik nije Hamasovu pobjedu protumačio kao odbacivanje mirovnih nastojanja, već kao nezadovoljstvo Palestinaca – kako je rekao – "starom gardom" koja vodi palestinsku politiku dugi niz godina.

Predsjednik Bush je rekao da su jučerašnji izbori bili izraz 'demokracije na djelu', te da bi rezultati trebali biti alarm za pokret Fatah, čiji je čelnik palestinski predsjednik Mahmud Abbas. Ustvrdio je da je to i 'znak slobode koja se počela širiti Srednjim istokom', dodajući kako se nada da će palestinski čelnik ostati i dalje na vlasti.

Na istoj tiskovnoj konferenciji George Bush je odgovarao i na pitanja o kontroverznom programu tzv. domaćeg špijuniranja, odnosno praćenja telefonskih razgovora i elektronske pošte američkih državljana s inozemstvom bez sudskog naloga.

Komunikacije s inozemstvom se prate ukoliko je jedna strana osumnjičena za bavljenje terorizmom.

Odgovaravši na pitanja novinara, predsjednik Bush je ustvrdio kako su ta praćenja legalna i da postoje kako bi zaštitila građanske slobode, te da je taj program nužan da bi se spriječio novi teroristički napad u budućnosti.

Predsjednik je također rekao da se protivi donošenju zakona o tom programu u Kongresu jer bi se tako dalo teroristima na znanje što Sjedinjene Države poduzimaju.

Mnogi demokratski i republikanski zastupnici dovode u pitanje legalnost ovog programa.

XS
SM
MD
LG