Linkovi

Rice: SAD i dalje smatra da je Hamas teroristička organizacija


Američka državna tajnica izjavila je da Sjedinjene Države još uvijek Hamas smatraju terorističkom organizacijom i traže od nje da se odrekne nasilja, nakon očigledne pobjede na palestinskim parlamentarnim izborima.

Condoleezza Rice je rekla da je o rezultatu palestinskog glasovanja razgovarala s palestinskim čelnikom Mahmudom Abbasom, kao i s izraelskim i europskim dužnosnicima. Američka državna tajnica je izrazila uvjerenje da su Palestinci glasovali za promjene te da se 'njihove aspiracije prema miru nisu izmijenile'.

Condoleezza Rice je dodala da će Sjedinjene Države, Ujedinjeni narodi Europska unija i Rusija uskoro održati sastanak na kojem će se raspravljati o tome kako da se unaprijedi srednjeistočni mirovni proces, nakon jučerašnjih izbora.

Vršitelj dužnosti izraelskog premijera Ehud Olmert vodi razgovore o ovakvom razvoju događaja s ministrima u svojoj vladi. Dodao je da Izrael neće surađivati s vladom koju predvodi Hamas.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan je izjavio da se svaka organizacija koja sudjeluje u demokratskom procesu mora razoružati.

XS
SM
MD
LG