Linkovi

Na suđenju Milanu Martiću svjedočio prvi svjedok optužbe Veljko Džakula


Prvi svjedok optužbe na suđenju Milanu Martiću, bivšem čelniku pobunjenih hrvatskih Srba, oslikao je duboke podjele među Srbima u Hrvatskoj.

Prvi od najavljenih 63 svjedoka optužbe na suđenju Milanu Martiću pojavio se u sudnici III haaškog Tribunala za ratne zločine u ponedjeljak. Veljko Džakula bio je u ranim devedesetima lider SDS-a u zapadnoj Slavoniji i visoki dužnosnik tamošnjih vlasti.

"Martićeva se riječ slušala, imao je autoritet i moć, njegova je bila policija, Babićeva politika" - opisao je Džakula Martićevu ulogu. Džakulin je iskaz oslikao stanje među Srbima u Hrvatskoj. Srbi u Slavoniji su se, uključujući Džakulu, sustavno zalagali za dijalog s hrvatskim vlastima – za razliku od ekstremnijih kninskih Srba.

"Podjele među Srbima bile su velike. Jovan Rašković je bio za dijalog i zato ga je dio Srba smatrao slabićem. Rašković nije gubio vrijeme na sukobe s Babićem, on je u stranci htio što više pametnih, sposobnih ljudi. Nije volio funkcije, dok je Babiću udarila slava u glavu, osjećao se moćnim i slavnim" - ovako je svjedok opisao sukob dvojice lidera i raskol u SDS-u.

Što se Martića tiče, za njega je Veljko Džakula čuo, kao i većina Srba u Slavoniji, preko televizije. Tužitelj je pustio TV snimak gdje Martić, sav u zanosu, veli da Kninom i 'krajinom' vlada narodna milicija a ne hrvatske vlasti.

Način ispitivanja svjedoka ukazuje da Tužiteljstvo u ovoj fazi dokaznog postupka ide na dva elementa – prvi je Martićevo odmetništvo - svrha barikada bila je sprječavanje ulaska hrvatskih policijskih snaga - a drugi je element značajniji - da je Martić imao i moć, uključujući utjecaj na kreiranje politike i odluke o kadrovskim pitanjima i da je kao istinski vođa odgovoran za sve ono uneseno u optužnicu.

"Naš je stav bio dijalogom razrješavati narastajuće probleme i zbog toga smo se sukobljavali s Babićem. Babić i suradnici nisu željeli pregovarati sa Zagrebom idući na potpun prekid kontakata, a Martić je bio za Babićevu opciju" - obrazložio je Veljko Džakula odnose među raznim strujama.

Vrijedna je spomena svjedokova ocjena da su mediji podgrijavali tenzije. "Stvarne opasnosti da se ponovi ustaško divljanje nad Srbima nije bilo" - procjenjuje Veljko Džakula - "no srpski mediji, naročito beogradska televizija, davali su prenaglašenu, iskrivljenu sliku".

Prvi dan svjedočenja nekadašnjeg lidera u Slavoniji ocrtao je duboke podjele među Srbima u Hrvatskoj – na umjerenjake i ekstremiste, na zagovornike dijaloga i njihove protivnike. Konačno, svjedočenje je pružilo uvid u atmosferu straha, zbunjenosti, histerije u kojoj su preko noći iznikli 'gospodari rata' - kako će ih nazivati svijet - a koji su vodili u propast one u čije su ime nastupali.

U svjetlu navoda iz Džakulinog svjedočenja Martićeva izjava u vlastitu obranu, izrečena u prosincu, djeluje zaista prazno.

XS
SM
MD
LG