Linkovi

Alito: 'U Americi nitko nije iznad zakona'


U Senatu Sjedinjenih Država održan je drugi dan postupka potvrde Samuela Alita, kandidata za Vrhovni sud kojeg je predsjednik George Bush jesenas nominirao na mjesto sutkinje Sandre Day O`Connor, koja je najavila odlazak u mirovinu.

Danas je počelo ispitivanje ovog kandidata, prvenstveno o tome što misli o širenju predsjednikovih izvršnih ovlasti u jeku rata protiv terorizma. Samuel Alito je rekao da Povelja o građanskim pravima, koja je dio ustava, ne gubi snagu - bez obzira na stanje u kojem se zemlja nalazi, te da 'nitko u Americi nije iznad zakona, što uključuje i predsjednika države'.

No, Samuel Alito nije konkretno govorio o slučaju tajnog elektronskog prisluškivanja telefonskih poziva te praćenja elektronske pošte o čemu je nedavno izvijestila američka štampa. Riječ je o prisluškivanju bez sudskog naloga nekih građana za koje se sumnjalo da održavaju vezu s teroristima u inozemstvu.

Demokratski senator Ted Kennedy primjetio je da je sudac Aleto u svojoj karijeri uvijek iskazivao simpatiju prema ovlastima izvršne vlasti te da ih je 'branio i preko mjere'.

O političkim implikacijama ove nominacije izvještava Jim Malone.

Mandat sudaca Vrhovnog suda je neograničen. Suci Vrhovnog suda zbog toga utječu na američku pravosudnu scenu i desetljećima nakon što se okonča njihov mandat. Predsjednikovog kandidata, nakon javnih svjedočenja, potvrđuje Senat Sjedinjenih Država.

Predsjednik Bush založio se za ekspeditivan postupak potvrde, rekavši da je Alito izvrstan i iskusan sudac, koji radi ono što je posao suca – naime – rekao je predsjednik Bush 'on primjenjuje pravo umjesto da ga stvara'.

Samuel Alito je u saveznom sudu proveo posljednjih 15 godina. Autor je mnogih presuda koje su posljednjih mjeseci senatori, pogotovo oni iz Demokratske stranke, pomno proučavali. Konzervativci su zadovoljni Alitovom nominacijom, jer je smatraju ispunjenjem predsjednikova obećanja iz izborne kampanje, da će na visoka sudska mjesta u državi imenovati konzervativne suce. Demokrati za sada zadržavaju svoje mišljenje o Samuelu Alitu, no očito je da mnoge u liberalnim krugovima smeta njegovo protivljenje pobačaju, a imaju i niz pitanja u vezi njegova odnosa prema problematici građanskih prava ili pak ovlastima izvršne vlasti u ratu protiv terorizma.

No, Samuel Alito jučer je izjavio pred senatskim Odborom za pravosuđe da se on kao sudac ne ravna po političkoj ideologiji već odlučuje u skladu sa zakonom.

Bez obzira na to, Vrhovni se sud – kojima devet članova – ipak dijeli na liberale i konzervativce. Samuel Alito će, ako bude potvrđen, poremetiti ravnotežu koja je posljednjih desetljeća bila uspostavljena između liberalnijih i konzervativnijih sudaca. 'Zbog toga će mu vjerojatno biti teško steći podršku demokrata, no na kraju će Samuel Alito biti podržan od strane većine u Senatu' – smatra politolog Larry Sabato sa Sveučilišta Virginije.

"U novije vrijeme, svaki od devet položaja u Vrhovnom sudu zadobio je ogromnu važnost. Presude se postižu glasanjem sudaca, i najčešće se radi o odluci koja je donesena s pet glasova za i četiri protiv" - kaže Larry Sabato.

Ako bude potvrđen, Samuel Alito će zamijeniti sutkinju Sandru Day O'Connor, koja je bila poznata kao svojevrsni jezičac na vagi između liberalnijih i konzervativnijih sudaca.

Mary Cheh, profesorica prava na Sveučilištu George Washington, kaže da će zbog toga postupak potvrde Samuela Alita biti vjerojatno vrlo težak: "Iako ju je imenovao republikanski predsjednik Ronald Reagan, Sandra Day o'Connor podržala je, zajedno s liberalnijim sucima i legalnost pobačaja, kao i širenje prava manjina, a u nekim se presudama i usprotivila smrtnoj kazni. Željela je spriječiti miješanje vjere i politike. U svim tim područjima, Samuel Alito je mnogo konzervativniji od Sandre Day O'Connor."

Postupak potvrde u Senatu prate na medijskoj sceni snažne promidžbene kampanje protivnika i pristaša Samuela Alita.

XS
SM
MD
LG