Linkovi

U Senatu danas ispitivanje Samuela Alita, kandidata za člana Vrhovnog suda


Kandidat predsjednika Busha za člana američkog Vrhovnog suda, sudac Samuel Alito, kaže da će – ako bude potvrđen – biti nepristran sudac. Demokrati pripremaju za suca Alita teška pitanja kada danas započne svjedočenje u Senatskom odboru za pravosuđe.

U kratkoj početnoj izjavi Senatskom odboru za pravosuđe, sudac Alito je jučer rekao da će, ukoliko ga Senat potvrdi za člana Vrhovnog suda, biti pravedan sudac. Rekao je da je isto obećanje dao i kada je postao sudac prizivnog suda, prije 15 godina: "Prisegao sam da ću dijeliti pravdu bez obzira na osobe kojih se to tiče, da ću jednakopravno tretirati siromahe i bogataše, te da ću svoje dužnosti obavljati u skladu s ustavom i zakonima Sjedinjenih Država. To sam i pokušao raditi kako sam najbolje znao i umio tijekom posljednjih 15 godina. Ukoliko budem potvrđen, obećavam da ću isto to raditi i u Vrhovnom sudu."

Ukoliko bude potvrđen, sudac Alito će naslijediti sutkinju Sandru Day O'Connor, koja odlazi u mirovinu. Sutkinja Day O'Connor je centrist i često je bila presudan glas među devet sudaca u kontroverznim slučajevima u kojima je sud bio duboko podijeljen. Ponekad, ona bi se našla na istoj strani s konzervativnijim sucima, a ponekad bi glasala jednako kao i liberalniji članovi Vrhovnog suda.

Senatski demokrati se plaše da bi konzervativni sudac Alito mogao pretegnuti ideološku ravnotežu suda udesno. Posebice ih brinu njegovi raniji stavovi o predsjedničkim ovlastima, kao i o pravu na pobačaj, navedeni u njegovim pravnim mišljenjima i presudama kao suca, te u vrijeme dok je radio kao odvjetnik u administraciji predsjednika Reagana, izražavajući podršku proširenju predsjedničkih ovlasti. Nakon otkrića da je predsjednik Bush naredio prisluškivanje Amerikanaca bez sudskog naloga, kritičari smatraju argumente suca Alita zabrinjavajućima. To će pitanje, kako se očekuje, dominirati saslušanjima.

Senator Charles Schumer – demokrat iz New Yorka – pokazao je čega će se držati dok bude ispitivao kandidata: "Moramo znati, ukoliko predsjednik ode predaleko, hoćete li Vi biti kontrolor njegovih ovlasti ili ćete mu dati otvorene ruke da koristi sve ovlasti koje sam bude smatrao potrebnima?"

Drugo ključno pitanje bit će pravo na pobačaj. Kritičari suca Alita brinu da bi on mogao potkopati ili preokrenuti odluku Vrhovnog suda iz 1973. godine, kojom je ozakonjeno pravo na pobačaj. U prilog se navodi njegov memorandum iz 1985, dio molbe za posao u administraciji predsjednika Reagana, u kojemu tvrdi da ne postoji ustavno pravo na pobačaj. Očekuje se da će senatori ispitivati samog suca Alita danas i sutra, a potom će biti ispitano još tridesetak svjedoka. No, unatoč najvjerojatnijem protivljenju demokrata, očekuje se da će sudac Alito biti potvrđen do kraja mjeseca.

XS
SM
MD
LG