Linkovi

Samuela Alita očekuje teški postupak potvrde u Senatu


U ponedjeljak u Senatu počinje postupak potvrde Samuela Alita, suca saveznog apelacionog suda kojeg je predsjednik George Bush jesenas nominirao za upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država. Kako javlja Mil Arcega, postupak potvrde ovog kandidata bit će u Senatu teži od postupka potvrde njegova prethodnika, Johna Robertsa.

Nedavnu tiskovnu konferenciju pristaša suca Samuela Alita, u Nacionalnom novinarskom kulbu u Washingtonu, iznenada su prekinuli njegovi protivnici. Prosvjednici uzvikuju da će – ako Alito postane sudac Vrhovnog suda – pobačaj biti ponovno zabranjen, što će dovesti do smrti mnogih žena. Jedna od voditeljica tiskovne konferencije, iz organizacije koja podržava Samuela Alita, kaže da 'svatko treba biti ponosan na američki Ustav i njegov prvi amandman koji štite pravo građana da se upravo ovako ponašaju'.

Ova epizoda oslikava visoke tenzije koje prate kandidaturu ovog suca apelacijskog suda za najviše sudsko tijelo u zemlji. "Po svakom kriteriju, on je izvanredan kandidat za Vrhovni sud – kaže Mary Ellen Bork iz konzervativne organizacije 'Žene za vjeru i obitelj'. No, liberalna Nacionalna organizacija za prava žena ne misli tako. "'On će poremetiti ravnotežu suda i odvest ga u krivom pravcu. Vratiti će nas na stanje koje je postojalo prije 40 godina' – kaže Kim Gandy, predsjednica Nacionalne organizacije za prava žena.

Mary Cheh, profesorica pravnog fakulteta Sveučilišta George Washington, ovdje u Washingtonu, kaže da Alita očekuje teži postupak potvrde od njegova prethodnika zbog toga što Alito zamjenjuje sutkinju Sandru Day O'Connor, koja odlazi u mirovinu, a koja je bila poznata po centrističkoj, razmjerno umjerenijoj ideologiji i često je bila jezičac na vagi između konzervativnijih i liberalnijih sudaca Vrhovnog suda, koji ima devet članova.

Profesorica Cheh kaže da će se u Senatu dosta raspravljati i o Alitovim stajalištima glede širenja predsjednikovih zakonskih ovlasti, u sjeni otkrića da su američke obavještajne službe posljednjih godina prisluškivale neke američke građane, te općeg stanja građanskih prava u jeku rata protiv terorizma. "Mislim da će Alitu u Senatu biti teže, barem što se tiče tona ispitivanja. Demokrati su proučili njegove presude iz prošlosti, kojih je više nego u slučaju Johna Robertsa jer je Alito imao dužu sudačku karijeru' – kaže Mary Cheh.

No, republikanci podsjećaju da je Samuel Alito 1990. godine – kada je bio nominiran za suca saveznog apelacijskog suda - bio jednoglasno potvrđen te da su za njega u Senatu tada glasali i demokrati. 'Danas Samuel Alito može biti jedino još bolji sudac, a nikako gori' – tvrde republikanci.

XS
SM
MD
LG