Linkovi

Organizacije za ljudska prava odale priznanje predsjedniku Bushu jer je odlučio podržati prijedlog o zabrani svih oblika mučenja


Vodeće organizacije za ljudska prava hvale predsjednika Busha jer je promijenio odluku o zakonskom prijedlogu kojim se zabranjuje mučenje.

Organizacija Human Rights Watch je priopćila da podrška američkog predsjednika zabrani mučenje svih osoba koje se nalaze u rukama američkih vlasti šalje "snažnu poruku moralne jasnoće". Amnesty International također je pozdravila ovaj potez, međutim, istovremeno je izrazila žaljenje da je ovakva zakonska mjera "uopće bila potrebna".

Predsjednik Bush je jučer postigao sporazum s vodećim kongresnim zastupnicima o zakonskoj mjeri kojom se zabranjuje okrutno, nehumano tretiranje i mučenje bez obzira na lokaciju na kojoj se osobe nalaze. Ovo je pitanje došlo u žarište pozornosti nakon otkrića o zlostavljanju u Iraku i navodima da su mučenja provođena na drugim mjestima.

Dopredsjednik Dick Cheney žestoko se zalagao protiv ove mjere koju je predložio republikanski senator iz Arizone John McCain, koji je i sam bio žrtva mučenja kao ratni zarobljenik tijekom Vijetnamskog rata. U početku je predsjednik Bush prijetio da će uložiti veto na ovaj zakonski prijedlog.

Unatoč nastojanja Bijele kuće i republikanske većine u oba doma Kongresa, ova je mjera usvojena u okviru proračuna za obranu, čime su ograničene mogućnosti predsjednika Busha za ulaganje veta.

Inače, pred zakonodavcima američkog Kongresa je nekoliko teških dana koji će biti ispunjeni pregovorima kako bi se prije isteka ove godine usvojili neki od ključnih zakona.

Ovo je obično razdoblje godine kada se američki Zastupnički dom i Senat raspuštaju, nakon rada na posljednjim zakonskim prijedlozima koji se trebaju finalizirati do kraja godine. Uglavnom je riječ o raznim proračunima koji su neophodni za daljnji nastavak vladinih programa.

No, ove godine slučaj je drugačiji i to po domaćem pitanju. Republikanska stranka, koja trenutno ima većinu zastupničkih mjesta u Kongresu, nada se da će uspjeti 'progurati' prijedloge s kojim bi se smanjio savezni proračun te kako bi produžili politiku poreznih 'rezova' koju je inicirao predsjednik Bush.

Proračunski zakonski prijedlozi koje su podnijeli Zastupnički dom odnosno Senat razlikuju se u svojim iznosima za oko 15 milijardi dolara te ih se sada treba uskladiti.

Istodobno su se odvijali pregovori u koje je uz Zastupnički dom i Senat bila uključena i Bijela kuća. Riječ je o prijedlogu republikanskog senatora Johna McCaina da se zabrani 'okrutno, nehumano ili ponižavajuće' postupanje sa zatočenima pod sumnjom da su umiješani u terorističke djelatnosti. Bijela je kuća jučer pristala da podrži zakonodavni prijedlog senatora McCaina.

U svom nedavnom istupu na tv postaji NBC, republikanski senator Lindsey Graham izjavio je kako bi neuspjeh dogovora oko pitanja zatočenika i načina njihovog saslušavanja mogao ozbiljno ugroziti napore Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma: "Naša politika glede načina saslušavanja bila je do sada zbunjujuća i obmanjujuća. Naša je vojska zbog toga naišla na mnoge probleme te je bila u velikoj nedoumici jer nije bilo jasno što se izričito smije ili ne smije raditi. S prijedlogom senatora McCaina, pravila bi bila strogo definirana."

Predsjednik Bush nedavno je izjavio kako se osobe koje se nalaze u američkom zatočeništvu ne izlažu mučenju, dok je državna tajnica Condoleezza Rice jasno iznijela stajalište američke Vlade po istom pitanju.

Bivši savjetnik u Bijeloj kući Brad Berenson podržava stajalište administracije predsjednika Georgea Busha koja ističe da je rat protiv terorizma razvio potrebu za donošenjem novog pravnog okvira glede saslušavanja i obrade osoba pritvorenih za teroristička djelovanja: "Rat poziva na potpuno drugačiji pravni sustav odnosno stajalište od onog na koje smo mi navikli provoditi u miru. Očigledno je, da u ratu imate pravo ubiti neprijatelja bez ikakvog upozorenja – to je jednostavno vaša obveza."

Odvjetnik Tom Wilner, koji je bio zastupnik obrane optuženih za terorizam, a zatočenih u Guantanamo Bayu, naglašava kako je ovakvo stajalište nanijelo štetu međunarodnom ugledu Sjedinjenih Država: "Rezultati ovakvih odluka koje nisu poštivale temeljna pravna načela u vrijeme rata kao što su saslušanje i humano postupanje, uvrstile su zatvor u Guantanamo Bayu i irački Abu Ghraib u sinonime američke borbe protiv terorizma. To ne samo da su najgori primjeri koje mi možemo koristiti u vrijeme kada se borimo protiv terorizma, nego isto tako pomažu al-Qaidi da opravda svoje napade na Ameriku."

Uz borbu protiv terorizma, Zastupnički dom se priprema za, prema mnogima, vrlo emotivnu raspravu po pitanju sigurnosti granica i useljeništva koji bi - prema očekivanju predsjednika Busha - trebali startati početkom iduće godine.

XS
SM
MD
LG