Linkovi

Bush: '2005. će ostati upamćena kao prekretnica u demokratskom razvoju Iraka'


Tri dana prije izbora u Iraku, predsjednik George Bush odao je priznanje građanima te zemlje za njihovu privrženost demokraciji. Predsjednik je u isto vrijeme podsjetio na visoku cijenu koju Irak plaća na putu u demokratsko društvo.

Podršku političkom razvoju Iraka predsjednik je iskazao u Philadelphiji, gradu u kojem je rođena američka demokracija. Predsjednik je rekao da se Iračani u svojoj želji za slobodom snažno opiru nasilju, i pri tome iskazuju hrabrost i odlučnost. Svojim pripremama za izbore Iračani zaista mogu biti ponosni, rekao je predsjednik Bush: "To je izvanredna transformacija za zemlju koja gotovo i da nema iskustva s demokracijom. Irak se bori da prevlada naslijeđe jedne od najgorih tiranija u svjetskoj povijesti. Iračani su sve to postigli bez obzira na činjenicu što se njihovi neprijatelji služe nasiljem i rušenjem, kako bi blokirali napredak."

Kao i osnivači Sjedinjenih Država, i čelnici mlade iračke demokracije hvataju se u koštac s velikim izazovima, u svojim naporima da osnuju vlast koja će predstavljati sve građane, pomiriti sukobljene grupe, te uvesti vladavinu zakona. Prošlih je nekoliko godina obilježio kontinuirani uspjeh – rekao je predsjednik Bush. "U Iraku je ostalo još mnogo teških zadataka, no zahvaljujući hrabrosti iračkog naroda, ova će godina biti zapamćena kao ključna godina u povijesti te zemlje" - rekao je američki predsjednik.

Predsjednik George Bush je također rekao da su Iračani 'u mnogo navrata pokazali da im je sloboda milija od terora'. Predsjednik je uvjeren da će građani Iraka, na kraju, uspjeti prebroditi razlike koje dijele sunite, šiite i Kurde. Gospodin Bush je prognozirao da u Iraku neće doći do građanskog rata. Također je naglasio da će se vlada te zemlje uspješno uhvatiti u koštac s izazovima koji su povezani s činjenicom da se ova zemlja nalazi u vrlo problematičnom dijelu svijeta.

"Velika većina Iračana ne želi živjeti u teokratskoj diktaturi iranskog stila. Također ne žele da Sirija dopušta prelazak bombaša samoubojica i terorista u njihovu zemlju. Sjedinjene će Države stajati rame uz rame s narodom Iraka, u suprotstavljanju tim prijetnjama koje dolaze iz susjednih zemalja" - kazao je američki predsjednik.

Predsjednik Bush govorio je pred članovima lokalne podružnice Vijeća za međunarodne odnose – ne-vladine organizacije koja u američkoj javnosti promiče interes za vanjskopolitičku problematiku.

Predsjednik je nakon svog izlaganja odgovorio na nekoliko pitanja iz publike. Upitan da li zna koliko je Iračana poginulo od početka američke intervencije, u ožujku 2003. godine, predsjednik je odgovorio: "Rekao bih da je uslijed inicijalnog napada te nasilja protiv iračkih građana koje još uvijek traje poginulo oko trideset tisuća ljudi. Sjedinjene su Države izgubile u Iraku oko 2140 vojnika."

Upitan o tome je li Irak Saddama Husseina bio povezan s teroristima koji su 11. rujna napali Ameriku, predsjednik George Bush je rekao da bi 'učinio isto kada bi ponovno trebao odlučivati.' 'Uklanjanje Saddama Husseina s vlasti učinilo je svijet boljim, a Ameriku sigurnijom' – rekao je predsjednik Bush.

Istraživanja javnog mnijenja u Americi ukazuju na sve veću sumnjičavost i protivljenje iračkoj misiji, što je dovelo i do pada predsjednikove popularnosti. Najnovije ankete međutim pokazuju da je popularnost Georgea Bush proteklih tjedana ponovno zabilježila izvjestan uspon. Tome je vjerojatno doprinio i niz javnih nastupa, od kojih je jedan bio ovaj u Philadelphiji. Posljednji govor u tom nizu predsjednik će održati sutra u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG