Linkovi

Počelo je suđenje vukovarskoj trojici


Počelo je suđenje vukovarskoj trojici optuženoj za smaknuće ljudi, mahom civila, iz vukovarske bolnice. Tužiteljstvo želi rasvijetliti i ostale zločine počinjene u kampanji nasilja za opsade i po padu grada. Prilog Lade Stipić – Niseteo. BBC-jevi snimci razorenog Vukovara i podruma vukovarske bolnice iz kojeg će dio ljudi biti odvučen na Ovčaru i smaknut bili su uvertira u riječ Tužiteljstva čime je otpočeto suđenje vukovarskoj trojici, časnicima JNA Mili Mrkšću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šjivančaninu. Tužitelj Marks Moore objasnio je stanje u Hrvatskoj u 1990. i 1991. godini, Vukovar je Srbima simbol dvoličnosti, Hrvatima borbe za slobodu, kazao je.

Zločini počinjeni u Vukovaru dio su organiziranog lanca djelovanja koji su vodili prema Ovčari, Tužiteljstvo tokom dokaznog postupka namjerava rasvijeltiti svo nasilje za opsade grada i poslije njegovog osvajanja. Navodno angažirana radi razdvajanja srpskih pobunjenika – lokalnih jedinica i paramilitaraca – od hrvatskih snaga JNA se od ljeta otvoreno stavila na stranu hrvatskih Srba u borbi protiv hrvatskih vlasti, objansio je tužitelj, sa ciljem konsolidiranja zauzetog teritorija, iz kojeg je razloga JNA osnovala operativnu skupinu Jug pod zapovjedništvom Mrkšića, tada još pukovnika. U njenom su sastavi bili 1. gardijska motorizirana brigada iz Beograda , teritorijalci te paramilitarci iz Srbije. Počinitelji zločina na Ovčari , mjesni pripadnici teritorijalne obrane pojačani paravojnim postrojbama, nekima od kojih se trenutno sudi u Beogradu, bili su pod Radićevom nadležnošću a Šljivančanin je odgovarao i za evakuaciju bolnice . Mrkšć je dobio naredbu generala Panića da poštuje ratno pravo obzirom na strah od osvete nakon što je u borbama oko Vukovara poginulo oko 600 vojnika JNA.

Za tužitelja Moorea središnji je događaj okupljanje do dvije tisuće civila oko bolnice, potom izdvajanje muškaraca , njihovo zatočenje i transport na Ovčaru gdje su surovo premlaćivani i većina pogubljena u grupama po desetak. Polovica od dvjestotinjak tijela ekshumiranih iz masovne grobnice su pacijenti iz vukovarske bolnice. Šljivančanin je govorio o «ustašama» , sud je žrtva propagande, štitili smo civile a ja nikad nisam povrijedio vojničku zakletvu. Teško je nositi teret zlodjela koje nisam osobno počinio, branio se Radić. Tužitelj Moore poslužio se riječima aktera u zbivanjima, također haaškog optuženika Šešelja, «ovaj je rat velika provjera za Srbe, prođemo li je biti ćemo pobjednici, dezerteri ne mogu proći nekažnjeno i niti jedan ustaša ne smije živ napustiti Vukovar». Svjedoci će u dolazećim tjednima iskazima upotpunjavati okvir kojega je u uvodnoj riječi iscrtao tužitelj.

XS
SM
MD
LG