Linkovi

NYT: Hrvatska pred izborom - ratni zločinac ili Europska unija?


Pod naslovom «Ratni zločinac ili Europska unija – izbor bi trebao biti vrlo jednostavan» današnji New York Times objavljuje komentar Amerikanca hrvatskog porijekla Nicholasa Kulisha koji smatra da bi «Hrvatska trebala malo ublažiti svoj nacionalizam»

«…Kad se o Hrvatskoj, na međunarodnoj sceni, ovog tjedna ponovno počelo govoriti - u kontekstu otpočinjanja pristupnih razgovora s Europskom unijom – instinktivno sam molio da se ta pozornost brzo okonča, što je moguće tiše» - piše Nicholas Kulish i dodaje: «Hrvatska treba biti smirena i surađivati, te uživati u neuobičajeno dobroj sreći koja ju je pratila zadnjih godina – a ne da tu sreću dovede u pitanje zbog optuženika za ratne zločine».

Autor komentara objavljenog u New York Timesu – koji za sebe kaže da je «dobrovoljni glasnogovornik Hrvatske» - prisjeća se kako je po okončanju rata naišlo razdoblje u kojem se sve više čulo za velike hrvatske uspjehe. «G. 1998, hrvatska nogometna reprezentacija ušla je u polufinale Svjetskog prvenstva… visoki tenisač Goran Ivanišević 2001.godine osvojio je Wimbledon. Gledajući kako se slavljenički viju hrvatske zastave, osjećao sam sve više ponosa. Prijatelji su se počeli raspitivati za ljetovanje u Hrvatskoj. Željeli su posjetiti povijesni Dubrovnik, ili fantastični otok Hvar na kojem je moj djed u mladosti radio u kamenolomu» - piše Nicholas Kulish u njujorškom listu.

Onda, kao da je sve to «udarilo u glavu» i Hrvatska je pomislila da je postala toliko važna da će je Europska unija prigrliti unatoč kritikama iz Haaga – piše Kulish. Nažalost – kako dodaje - problem je dublji: «Putujući Hrvatskom prije neku godinu…primijetio sam svudašnjost hrvatskih zastava. Čini mi se da u zemlji na svakog stanovnika dođu po četiri zastave. Postoji ponos i postoji hiper-nacionalizam. U rodnom mjestu moje obitelji teži se ovom drugom» - piše u New York Timesu Nicholas Kulish.

On u svom komentaru poziva Hrvate da ocjenu Carle del Ponte o punoj suradnji Zagreba s Tribunalom, te otvaranje pregovora s Europskom unijom, ne doživljavaju kao pobjedu, nego kao uspješno izbjegnuti udarac. Hrvatskoj je potrebna Europska unija, više nego uniji Hrvatska – navodi komentator. Na kraju, on ističe ogromni turistički potencijal Hrvatske, ali dodaje: «Manje ljudi želi uživati na plažama zemlje u kojoj ima i ratnih zločinaca, koji niti su kažnjeni, niti su se pokajali».

XS
SM
MD
LG