Linkovi

Nominacija Harriet Miers za mnoge konzervativce - 'skok u nepoznato'


Predsjednik Bush posljednjih je dana u prilično neuobičajenoj poziciji – ne kritiziraju ga samo protivnici iz Demokratske stranke, već i mnogi konzervativci iz vlastite, Republikanske stranke. Razlog – predsjednikova odluka da u Vrhovni sud nominira javnosti prilično nepoznatu odvjetnicu Harriet Miers, koja je do sada bila njegova osobna pravna savjetnica.

Konzervativci su predsjednikovi najlojalniji pristaše. No, nominacija odvjetnice iz Teksasa, Harriet Miers, u Vrhovni sud podijelila je konzervativni tabor. Prvo, mnogi u pitanje dovode njezine kvalifikacije. Naime, Harriet Miers nikad nije obavljala sudačku dužnost, već je bila odvjetnica. Drugo, mnogi konzervativci sumnjaju da gospođa Miers zapravo nije jedna od njih, odnosno da nije 'dovoljno konzervativna'.

Među kritičarima je i konzervativni novinski komentator Pat Buchanan, koji se u prošlosti dva puta neuspješno kandidirao za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. "Ovim izborom, konzervativci moraju 'skočiti u nepoznato'. Jer, činjenica je da je predsjednik zaista mogao izabrati drugog, boljeg kandidata, s iskazanim kvalitetama - na sudu i izvan njega" - rekao je u nedavnom intervjuu Pat Buchanan.

Mandat suca Vrhovnog suda je neograničen. Vrhovni sud odlučuje o tome jesu li zakoni kao i odluke državnih vlasti na svim razinama u skladu s ustavom. Ovaj sud često utječe na američku svakodnevicu – od pitanja legalnosti pobačaja, ustavnosti molitve na javnom mjestu, eutanazije, smrtne kazne, pa da niza 'manje sudbinskih' pitanja, primjerice u području kaznenog i radnog prava, kao i prava zaštite okoliša.

Konzervativci smatraju da je došao čas da se utječe na ravnotežu snaga u Vrhovnom sudu koji ima devet članova. Odlazak u mirovinu najavila je Sandra Day O'Connor, prva žena koje je 1981. postala sutkinja Vrhovnog suda. Ona je često bila jezičac na vagi, između konzervativnijih i liberalnijih sudaca. Sandra Day O'Connor je izravno odlučivala o sadržaju pojedinih presuda, koje se donose nakon glasanja – jednostavnom većinom glasova.

Harriet Miers bi je trebala zamijeniti, i konzervativcima je vrlo važno da nasljednica Sandre Day O'Connor ima 'ispravni politički pedigre.' Posljednjih dana, Bijela kuća nastoji uvjeriti konzervativne pristaše da je Harriet Miers 'jedna od njih'. No, njezinu nominaciju treba potvrditi Senat Sjedinjenih Država, koji ima 55 republikanskih i 44 demokratska i jednog neovisnog člana.

Neki republikanski senatori već su počeli kritizirati predsjednikov izbor, dok ga drugi, kao na primjer senatorica Kay Bailey Hutchinson – brane. "Za vrijeme postupka potvrde u Senatu, svi će imati priliku vidjeti intelekt, mudrost, iskustvo te sudački temperament Harriet Miers. Sve je to točno onako kao što želimo vidjeti kod suca Vrhovnog suda" - izjavila je senatorica iz Teksasa.

U ovom trenutku, demokrati se ne izjašnjavaju previše o predsjednikovoj kandidatkinji, već čekaju da vide kako će se razvijati raspra u republikanskom taboru. Demokratski senator Charles Schumer smatra da predsjednik ovom nominacijom želi zadovoljiti više glavnih glasačkih blokova svoje stranke, a to je često jako teško: "S jedne strane, predsjednik ne želi od sebe udaljiti ekstremno krilo svoje stranke. S druge strane, ne smije alijenirati ostatak Amerike. U slučaju prethodnog kandidata za Vrhovni sud, Johna Robertsa, predsjednik je uspio održati ovaj balans. No, hoće li mu to ponovno poći za rukom, u slučaju Harriet Miers, tek ćemo vidjeti."

Demokrati najavljuju intenzivnu raspravu u Senatu, na kojoj će Harriet Miers trebati objasniti svoja politička i pravna stajališta te, na izvjestan način, naciji objasniti kakva će ona biti sutkinja Vrhovnog suda. Konzervativci već desetljećima doživljavaju razočaranja kada je u pitanju Vrhovni sud. U nekoliko se navrata znalo dogoditi da suci koji uživaju reputaciju konzervativca, nakon što dođu u Vrhovni sud – postaju umjerenjaci, čak i liberali.

Čelnici republikanske većine u Senatu nadaju se da će postupak potvrde Harriet Miers završiti do kraja studenog.

XS
SM
MD
LG