Linkovi

Svojevrsna pobuna među republikancima glede nominacije Harriet Miers


Oba napisa koja smo izabrali za današnji pregle tiska govore o kandidatkinji predsjednika Busha za sutkinju Vrhovnog suda Sjedinjenih Država Harriet Miers. New York Times piše da nakon burnog tjedna Bijela kuća pokušava kontrolirati svojevrsnu pobunu konzervativaca glede nominacije gospođe Miers, a sam predsjednik je izravno pokušao prodati javnosti svoj izbor, dok su njegovi saveznici unutar Republikanske stranke pokušali izraditi strategiju koja bi mu donijela podršku. "Harriet Miers je sutkinja kakvu sam rekao da ću izabrati: dobra konzervativna sutkinja" – rekao je jučer u svojem radio obraćanju Amerikancima predsjednik Bush.

Inače ovo je već treći put otkako je gospodin Bush objavio ovu nominaciju prošli tjedan da javno brani svoju odluku. Ovo nezadovoljstvo konzervativaca glede nominacije gospođe Miers jasno pokazuje kako je teško predsjedniku Bushu ujediniti svoju vlastitu stranku dok se sučeljava istovremeno s cijelim nizom drugih problema na drugim frontama – piše jutrošnji New York Times – odgovorom administracije na uragan Katrina, curenjem informacija glede objavljivanja identiteta agentice CIA-e u što je uključen njegov glavni politički savjetnik Karl Rove i optužnicom protiv Toma DeLaya, bivšeg čelnika republikanske većine u Zastupničkom domu Sjedinjenih Država.

Washington Post opisuje jedan neformalni ritual koji se priređuje za potencijalne kandidate za Vrhovni sud, koji je poznat pod nazivom "komisija za ubojstvo". Riječ je o fingiranom saslušanju u kojem sudionici postavljaju nemilosrdna pitanja budućem kandidatu glumeći senatore. U jednoj prostoriji Ministarstva pravosuđa Harriet Miers je ovog ljeta tiho slušala dok su mladi odvjetnici postavljali pitanje za pitanjem Johnu Robetrtsu na jednom takvom saslušanju. Promatrala je kako sadašnji predsjedatelj Vrhovnog suda, a u to vrijeme kandidat, raspravlja o slučajevima koji se nalaze pred sudom i "vješto izbjegava" pitanja na koja ne želi odgovoriti. Sad je došao red na nju.

Nakon prilično neočekivanog burnog prvog tjedna, nominacija gospođe Miers najvjerojatnije ovisi o njenom nastupu pred senatskim Odborom za pravosuđe na saslušanjima koja će početi sljedeći mjesec. Pitanje je – piše Washington Post - koliko je naučila iz Robertsovih "komisija za ubojstva", odnosno fingiranih saslušanja, kao i koliko može naučiti o ustavnom pravu tijekom nekoliko vrlo zgusnutih nadolazećih tjedana.

XS
SM
MD
LG