Linkovi

Pitanje eutanazije pred Vrhovnim sudom


U srijedu je Vrhovni sud Sjedinjenih Država saslušao usmene argumente u slučaju emocionalno vrlo osjetljivog pitanja liječničke pomoći pri okončanju života smrtno bolesnih pacijenata. Javlja Jim Malone.

U pitanju je zakon u saveznoj državi Oregon, jedinoj državi koja dopušta smrtno bolesnim pacijentima da traže od svojih liječnika smrtonosnu dozu nekog lijeka. Otkako je u Oregonu stupio na snagu Zakon o pravu na smrt s dignitetom, 208 ljudi je zatražilo medicinsku pomoć kako bi okončalo svoj život. Charlene Andrews bi se mogla pridružiti tom popisu. Ona umire od raka i kaže da cijeni mogućnost izbora kada da okonča svoj život. "Znam kad su sve moje opcije liječenja iscrpljene. Izbor mi pruža utjehu. Sama činjenica da znam da postoji opcija, da postoji izbor".

Ovaj slučaj pred Vrhovnim sudom najvjerojatnije će ovisiti o užem pravnom pitanju – odnosno, pripada li pravo da se regulira eutanazija pojedinim državama ili saveznoj vladi. Godine 2001, tadašnji ministar pravosuđa John Aschroft je odlučio da je korištenje smrtonosnih lijekova, kako bi se pomoglo pacijentima u Oregonu da okončaju svoj život, kršenje saveznih propisa o lijekovima. Administracija predsjednika Busha također tvrdi da je pomaganje pri ubojstvu nespojivo s liječničkom ulogom ozdravitelja. Lokalni dužnosnici u Oregonu kažu da je savezna vlada nadišla svoje ovlasti.

Mary Williams je jedna od onih koji su zastupali saveznu državu Oregon pred Vrhovnim sudom. "Nigdje Kongres nije spomenuo da želi da se ovlasti regulacije medicinske prenesu sa pojedinih saveznih država na saveznog ministra za pravosuđe".

Čitav niz organizacija koje se zalažu za pravo na život podržava administraciju predsjednika Busha u nastojanjima da se onemogući liječnička pomoć pri okončavanju života pacijenata u Oregonu. Ovo pitanje također često izaziva žustre debate u kontakt programima na televiziji i radiju.

"Prvo i najvažnije, mislim da po Ustavu nemamo pravo da se ubijemo. Moram to prvo pronaći u Povelji o pravima" - tako kaže jedan od sudionika tih emisija. Povelja o pravima, iako nije izvorno u Ustavu, predstavlja njegovih prvih deset amandmana.

Diane Coleman radi za organizaciju "Još ne mrtvi" koja se suprotstavlja oregonskom zakonu pod nazivom. Ona smatra da savezne države ne bi smjele poticati bolesne osobe da okončaju svoj život. "I umjesto da vas odgovaramo od toga i kažemo vam kako je vrijedan vaš život, složit ćemo se s vama i pomoći vam da to obavite kako treba. Dat ćemo vam sredstvo da to učinite. To je vrlo opasna poruka za ljude koji pate od teških bolesti, bez obzira bile one smrtonosne ili ne".

Pristaše ovog zakona u Oregonu kažu da osobe koje su smrtno bolesne moraju biti u stanju same zaključiti kad da zatraže pomoć za okončanje svog života. Vrhovni sud je 1997. godine ustvrdio da smrtno bolesne osobe imaju pravo po Ustavu na okončavanje života uz pomoć liječnika. Međutim, najviše sudsko tijelo u zemlji istovremeno je dalo mogućnost državama da eksperimentiraju s tim pitanjem.

Inače, ovaj se slučaj smatra prvim većim pitanjem koje se našlo pred Vrhovnim sudom pod vodstvom novog predsjedatelja suda Johna Robertsa koji je na tom položaju zamijenio pokojnog Williama Renquista. Očekuje se da će sud donijeti odluku o ovom slučaju tijekom nekoliko sljedećih mjeseci.

XS
SM
MD
LG