Linkovi

Obnova povijesne jezgre New Orleansa


New Orleans je grad glasovit po svojoj kulturi, od uličnog teatra za vrijeme održavanja festivala Mardi Gras do jazz glazbe u Francuskoj četvrti. Dok se nastavlja čišćenje grada i procjena štete koju je nanio uragan Katrina, umjetnici i kulturni djelatnici govore o tome što će trebati učiniti da se obnovi umjetnička i povijesna duša New Orleansa. Pripremila Susan Logue.

'Tvrdim da je ovo kulturna katastrofa u istoj mjeri u kojoj je i prirodna katastrofa, jer riječ je o gradu i kulturi koji su obljubljeni diljem svijeta' - tvrdi Nick Spitzer je profesor folkloristike i očuvanja kulture na Sveučilištu New Orleansa. "Tragično je poći u grad poznat po noćnom životu i vidjeti ga u mraku i ne čuti glazbu. I naravno, ne volite vidjeti lijepe zgrade okružene odvratnom prljavom vodom. Stanovnici će trebati uložiti mnogo napora da se grad vrati ponovno u normalno stanje i mislim da će to biti veliki posao" - odaje Nick Spitzer.

Posao koji će tražiti talente majstora kakav je Earl Barthe, fasader pete generacije iz New Orleansa koji je specijaliziran za ornamente i gipsane odljeve u povijesnim kućama, crkvama i drugim zgradama ovog grada.

"Vrlo sam zabrinut kad čujem u vijestima da govore kako će zgrade ukloniti buldožerima. U New Orleansu postoji toliko arhitektonske povijesti da vam treba stručnjak koji će vam reći što se može srušiti a što ne. Ne možete buldožerima ukloniti svu tu povijest" - objašnja Earl Barthe.

Da bi se obnovile sve zgrade značajne za arhitektonsku povijest, trebat će više zanatlija negoli ih u New Orleansu ima, kaže gospodin Barthe. I dok je prije u gradu bilo nekoliko kompanija koje su radile posao kojim se on bavi, sad to više nije slučaj. "Više nema tih obiteljskih zanata, tako da ćemo morati dovesti ljude izvana. I vlada će u tome morati odigrati ulogu. To je previše za jednu osobu" - kaže Earl Barthe te dodaje da u drugim gradovima postoje zanatlije koje mogu pomoći.

Međutim, on dodaje kako također postoji potreba da se mladi obuče za obavljanje ovog posla. " Išao sam kod svojih senatora i zastupnika i naglasio im kako moramo očuvati ovo što imamo. I moramo za taj posao osposobiti mlade ljude, jer će se to nastaviti godinama. U moje vrijeme trebalo je četiri godine da se osposobite za obavljanje ovog posla. Međutim, mi bismo mogli mlade ljude osposobiti za otprilike šest mjeseci da počnu obavljati neke poslove."

Međutim Earl Barthe je optimističan da će se uz pomoć vlade grad New Orleans povratiti…

Folklorist Nick Spitzer slaže se s njime i kaže da će majstori poput gospodina Barthea i stručnjaci za očuvanje kulturnih znamenitosti svih vrsta igrati ključnu ulogu u obnovi ovog grada: "Kultura je u posljednjem desetljeću postala stvar zbog koje ljudi dolaze u New Orleans. Imamo mnogo umjetnika – profesionalaca i amatera – koji sudjeluju u slavljima vezanim uz glazbu, hranu i rituale u našem gradu. Moramo se vratiti u poziciju da možemo nastaviti sa starim tradicijama i stvoriti poneku novu."

I dok Earl Barthe kaže kako će potrajati dok se New Orleans ne vrati u prijašnje stanje, Nick Spitzer predviđa da će u proljeće, kad počne tradicionalni karneval Mardi Gras, stanovnici grada biti spremni da ponovno slave na gradskim ulicama.

XS
SM
MD
LG