Linkovi

Glazbene tradicije New Orleansa preživjele uragane


Dok se u New Orleansu nastavlja rasčišćavanje posljedica uragana Katrina, gradonačelnik Ray Nagin kaže da je umoran od buke helikoptera spasilačkih službi, te se pita kad će se u gradu ponovo začuti zvuk jazz glazbe.

Karakteristični zvuk New Orleansa teško je definirati. Chris Vadala, voditelj studija jazza na sveučilištu Maryland, ukazuje na tragove multi-nacionalnih glazbenih utjecaja: "New Orleanski jazz mješavina je svega. Mnogi povjesničari smatraju da je jazz nastao u New Orleansu 1895. godine. Teritorijalne promjene, u kojima je vlast nad gradom prelazila kroz francuske, španjolske i američke ruke, uz utjecaj Afrikanaca i Creola, učinile su od New Orleansa, kao i cijele Amerike, nevjerojatnu smjesu. Tu možemo naći jedinstveni zvuk Zaydeco glazbe, delta blues, kao i klasični jazz Louisa Armstronga, ragtime Scotta Joplina, gospel i crkvenu glazbu, te utjecaje countryja. Ne znam da li je tu glazbu uopće moguće definirati."

Osim nevjerojatne raznolikosti, ono što čini glazbu New Orleansa posebnom je njena prisutnost u svakodnevnom životu grada. Matthew Barton je audio-vizualni specijalist američke Kongresne knjižnice. "Kao netko tko vuče korijene iz New Orleansa, - naime moja majka se tamo rodila i odrasla -, znam da je glazbena scena New Orleansa vrlo vitalna. U lokalnim barovima, na ulici, u crkvama i u kućama ljudi, glazba je svugdje prisutna."

U glazbi New Orleansa, limeni orkestri, kao čuvari tradicije jazza, zauzimaju posebno mjesto. Mnoge četvrti i različite udruge imaju svoje orkestre kroz koje mladi glazbenici dolaze u dodir s glazbenom tradicijom. Poslije uragana Katrina posebna se briga vodi o tim orkestrima.Tako je na primjer saksofonist Bradford Marsalis angažirao vlastitu diskografsku kuću za pomoć glazbenicima koji su zbog oluje ostali bez posla. Unatoč svemu, među glazbenicima i glazbenim stručnjacima vlada uvjerenje da će se glazbena tradicija grada i dalje održati.

XS
SM
MD
LG