Linkovi

Posljedice Katrine usporavaju cjelokupno američko gospodarstvo


Na naslovnoj stranici Washington Posta još jedan tekst o ekonomskim posljedicama uragana Katrina. Potrošnja u kolovozu u Sjedinjenim Državama zabilježila je najveći pad još od terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine, kako je uragan Katrina ostavio mnoge ljude bez prihoda, povećao inflaciju i prouzročio imovinsku štetu od 170 milijardi dolara, priopćilo je jučer Ministarstvo trgovine u prvom službenom priopćenju o ekonomskim efektima Katrine. Dan prije toga je Ministarstvo rada priopćilo da je zbog ovog uragana 279 tisuća ljudi ostalo bez posla.

S još uvijek visokim cijenama energije, smanjenom štednjom, povećavanjem kamatnih stopa i padom povjerenja potrošača, analitičari predviđaju da će američko gospodarstvo usporiti rast do kraja ove godine kako će domaćinstva i biznisi smanjivati potrošnju – piše Washington Post. Nakon ovog usporavanja ekonomskih aktivnosti, tvrde analitičari, doći će svojevrsnog oporavka sljedeće godine kako će novac od osiguranja, savezne vlade i privatnih izvora biti ubacivan u fondove za ponovnu izgradnju regije Meksičkog zaljeva.

New York Times piše o nalazu saveznih inspektora koji su ustanovili da je administracija predsjednika Busha prekršila zakon kupujući povoljno novinsko praćenje obrazovne politike. Riječ je o plaćanju konzervativnog komentatora Williama Armstronga i unajmljivanju jedne kompanije za odnose s javnošću da izradi analizu toga kakva je percepcija Republikanske stranke u medijima. U vrlo kritičnom izvješću, istražitelji su priopćili da je administracija širila "prikrivenu propagandu" u Sjedinjenim Državama, što je inače zabranjeno.

O sporazumu s gospodinom Williamsom i osnovne postavke ugovora sa spomenutom tvrtkom poznate su već mjesecima, međutim, jučer je jedno službeno izvješće po prvi put izrazilo mišljenje o legalnosti ovih postupaka. Istražitelji iz Vladinog ureda za odgovornost, neovisnog i nestranačkog tijela Kongresa, ustanovili su da je administracija sustavno analizirala članke u novinama kako bi procijenila što pišu o predsjednikovoj obrazovnoj politici. Po njihovom mišljenju "ne postoji potreba za takvim informacijama osim za stranačku političku korist. Angažirati se u takvim čisto političkim aktivnostima nije pravilno korištenje vladinih fondova". Kongres pokušava razjasniti što točno znači "prikrivena propaganda" u zakonu kojeg je u svibnju potpisao predsjednik Bush - piše New York Times – dodajući kako se prema tom zakonu savezna sredstva ne smiju koristiti za stvaranje i širenje novinskih izvješća, osim u slučajevima kad je uloga administracija otvoreno priznata.

XS
SM
MD
LG