Linkovi

Četvrtina Nijemaca još uvijek ne zna za koga će glasati


U Njemačkoj se danas održavaju parlamentarni izbori. Suparnica kancelara Gerharda Schroedera, Angela Merkel iz Kršćansko-demokratske unije stalno je vodila u anketama premda su Schroeder i njegovi socijal-demokrati sada smanjili prednost supranika. Ankete nagovješćuju da oko četvrtina Nijemaca nije još odlučila za koga će glasati.

Angela Merkel postala je čelnica oporbenih demokršćana prije pet godina i ako pobjedi na današnjim izborima to će biti vrhunac njenog meteorskog uspona. Ova, nekada slabo poznata 51-godišnja fizičarka iz nekadašnje Istočne Njemačke, proglasila je svojim prioritetima provođenje gospodarskih reformi i smanjenje stope nezaposlenosti koja iznosi 11,4 posto.

Što se tiče vanjske politike, Merkel se zalaže za poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Državama koji su zategnuti zbog njemačkog protivljenja ratu u Iraku. Angela Merkel je bila ministrica u vladama kancelara Helmuta Kohla nakon ujedinjenja Njemačke 1990. godine. Ubrzo je došla do čelne pozicije stranke nakon poraza kancelara Kohla na izborima 1998 i skandala o financiranju stranke koji je doveo do smjene nekoliko njenih stranačkih šefova.

Kancelaru Schroederu ovo su treći izbori. 61-godišnji odvjetnik postao je premijer 1998. godine, obećavši da će prepoloviti stopu nezaposlenosti. No za njegova mandata, nezaposlenosti je samo rasla. Schroeder je raspisao prijevremene izbore ranije ove godine nakon što njegov prijedlog reformi nije naišao na podršku te je doveo do niza poraza socijal-demokrata na lokalnim izborima.

XS
SM
MD
LG