Linkovi

Lance Armstrong završava natjecateljsku karijeru


Americki biciklist Lance Armstrong završava natjecateljsku karijeru nakon ovogodišnjeg Tour de Francea. Lance Armstrong profesionalno se bavi sportom vec preko dvadeset godina, no sada mu je karijera ipak pri kraju. Sa svojih rekordnih šest uzastopnih pobjeda na Tour de Franceu Armstrong je postao simbol biciklizma, sporta koji je ranije zanimao uglavnom biciklisticke entuzijaste.

Karijeru je zapoceo kao triatlonac u dobi od 13 godina i ubrzo je iskazao veliki talent. Nakon što je u posljednjem razredu srednje škole trenirao s americkom olimpijskom reprezentacijom, odlucio je posvetiti se biciklizmu. Do 1996. postao je nabolji biciklist na svijetu. Medutim, u listopadu 1996. završio je u bolnici, žaleci se na jake bolove. Uskoro mu je dijagnosticiran rak testisa. Armstrong se sjeca trenutka kada je cuo tu dijagnozu.

"Prvih nekoliko dana bilo mi je jako teško. Naravno da tako nešto nisam ocekivao. To je bio prijelomni trenutak u mom životu."

Izgledi da ce preživjeti bili su mu manji od 50 posto. Odmah se podvrgnuo agresivnoj kemoterapiji. Posebne je napore uložio da bi pronašao najbolje onkološke centre i lijecnike.

"Borbi protiv raka pristupio sam kao utrci. Sastavio sam najbolju ekipu koju sam mogao sastaviti i išao na lijecenje u najbolje bolnice."

Potpuni oporavak Lancea Armstronga od raka mnogi smatraju pravim cudom. Mnogi su vjerovali da se, nakon izljecenja, više nikada nece vratiti utrkama i da ce rak oznaciti kraj njegove karijere. Medutim, on je odlucio ponovno sjesti na bicikl. Ipak, povratak u profesionalni sport nije bio lagan.

1998. tijekom utrke u Parizu po hladnom i vlažnom vremenu, stao je uz cestu i odustao. Uskoro je shvatio da još nije spreman za povratak i da se mora vratiti treniranju. 1999. vratio se utrkivanju i plasirao se vrlo vsioko u svim utrkama u kojima je nastupio. Medutim, posebno je želio nastupiti na Tour de Franceu. Vec sam nastup za njega bi bio pravi trijumf, no on je cak uspio i pobijediti. Isto je ucinio i 2000. – i svake godine otada.

"Nitko ne želi za sebe reci ili misliti da je najsretniji covjek na svijetu, no ja sam bio prvi u redu kada se dijelila sreca."

Tijekom godina, Lance Armstrong uvijek je posvecivao svoje vrijeme i za svoju Zakladu za borbu protiv raka, koju je osnovao nekoliko mjeseci nakon što mu je postavljena dijagnoza. Zaklada Lancea Armstronga prikuplja sredstva za istraživanja raka, ali je posebno poznata po žutim plasticnim narukvicama "Live Strong", kojih je do sada prodano oko 50 milijuna diljem svijeta. Lance Armstrong uživa popularnost medu ljubiteljima sporta diljem svijeta i danas je – nakon rekordnog broja pobjeda na Tour de Franceu i osobne pobjede nad rakom – spreman na odlazak iz profesionalnog sporta.

"Odlucio sam da ce mi ovogodišnji Tour de France biti posljednja profesionalna utrka. Nakon 14 godina u profesionalnom biciklizmu, to ce mi biti posljednja pobjeda ili posljednji poraz. Naravno, odlucio sam pobijediti."

Lance Armstrong je milijunima ljudi diljem svijeta osobna i profesionalna inspiracija i njegovi uspjesi još ce se dugo pamtiti.

XS
SM
MD
LG