Linkovi

Lance Armstrong: Svijetli kraj jedinstvene karijere


Današnja izdanja američkih dnevnih listova Lanceu Armstrongu posvećuju veliku pažnju.

"Lance napušta scenu, ali Sjedinjene Države ostaju biciklistička velesila," naslov je članka u bostonskom "Christian Science Monitoru". Završivši svoju karijeru uskličnikom – nakon nevjerojatne dominacije u subotnjem pojedinačnom vremenskom testu -, Lance se odvezao u mirovinu, ali je američki biciklizam ostavio u najboljem stanju u povijesti. Na međunarodnoj sceni, broj američkih natjecatelja u vrhu biciklističkog sporta nikad nije bio toliki koliki je sada: na ovogodišnjem rangiranju Tour de Francea, tri su američka biciklista bila među prvih deset; niti jedna druga zemlja nije imala više od jednog takmičara među najviše plasiranima.

Na domaćoj sceni, dodaje Monitor, biciklistički je sport doživio procvat diljem zemlje zahvaljujući pažnji koju je izazvao Armstrongov jedinstveni uspjeh. Broj članova biciklističkih klubova porastao je za 30 posto od njegove prve pobjede u Francuskoj, 1999. A, prodaja bicikla rasla je još spektakularnije: po 10 do 17 posto svake godine od tada. Ustvari, komentira bostonski list, gotovo jednako ogromna kao što je njegov uspjeh bit će praznina koju ostavlja svojim umirovljenjem: sedam godina, on je praktički vlastoručno otjelotvorio američki biciklizam i u zemlji i u svijetu. Zahvaljujući njemu, čak je i nekad opskurna televizijska mreža "Outdoor Live Network" – koja prenosi Tour de France! – postala jedna od najgledanijih tijekom tri srpanjska tjedna Toura.

"New York Times" navodi pojedinosti o novčanim nagradama. Sam Armstrong je osvojio 400 tisuća eura, kao i pokal, jednak kao onih šest koji se već nalaze u njegovom domu u Austinu, u Teksasu. Ekipa Discovery Channel, koja je osvojila prvo mjesto u klupskom vremenskom testu, te dobiva i nagrade za dane koje je on proveo u žutoj majici i za njegove tri pojedinačne etapne pobjede, dobila je 545 tisuća eura koji su namijenjeni drugim biciklistima – ali ne vođi ekipe Armstrongu! -, kao i tehničkom osoblju. Za usporedbu vrijedi spomenuti koliko je dobila ekipa s najmanjim utrškom – Euskaltel je na dnu između 21 ekipe s 9 tisuća 310 eura.

XS
SM
MD
LG