Linkovi

Amstrongu i sedmi Tour de France


Lance Armstrong je završio svoju nevjerojatnu biciklističku karijeru sedmom za redom pobjedom na Tour de Franceu, postavivši novi rekord koji će biti vrlo teško oboriti. Zbog kiše, organizatori su zaustavili službeni sat i prije kraja utrke, proglasivši Armstronga pobjednikom i prije nego što je Aleksandar Vinokurov pobijedio u posljednjoj, 21. dionici utrke.

33-godišnji Lance Armstrong završio je posljednju utrku svoje karijere sa 4 minute i 40 sekundi prednosti u ukupnom poretku ispred Talijana Ivana Bassoa, a 6 minuta i 21 sekundu ispred trećeplasiranog Jana Ulricha. Na podiju, nakon utrke, ovaj Teksašanin, koji je prije samo osam godina jedva ostao živ u borbi s rakom, obratio se svojim višegodišnjim glavnim suparnicima za naslov.

"Prvo što želim reći jest da završiti karijeru na podiju s ovakvim protivnicima, za mene je pravi san. Dakle, Ivane, slijedeće godine možda će ovo biti tvoja stepenica … ili Jane, možda tvoja. Ja sam gotov; sada je sve u vašim rukama," poručio je s pobjedničkog postolja Armstrong.

Posljednji Armstrongov Tour de France obilježen je rekordnom prosječnom brzinom od gotovo 42 kilometra na sat. Ukupno je u Francuskoj 83 puta ponio žutu majicu pobjednika – više puta od njega imao ju je samo Eddie Merckx – 111 puta. U svom govoru na pobjedničkom postolju, Armstrong je odao hvalu svojim klupskim kolegama.

"Ne bih uspio u svemu ovome bez ovako sjajne ekipe i bez odličnog pokrovitelja, Discovery Channel. Imali smo apsolutno najbolji program u svijetu: najbolje trenere, najbolje mehaničare … ja im dugujem svoju pobjedu," rekao je.

Nakon teška tri tjedna i uzbuđenja posljednje dionice, u kojoj su, zbog kiše, trojica njegovih kolega pala kratko prije ulaska u Pariz, Armstrong je na pobjedničkom podiju izgledao iscrpljeno i omršavjelo. Uz to, podigavši na podij svog sina i kćerkice blizanke, očigledno su ga svladali osjećaji. No, rekavši da 'nimalo ne žali' zbog odluke o umirovljenju, Lance Armstrong je ipak morao uputiti nekoliko riječi onima koji su odbijali povjerovati da bi netko tko je umirao od raka mogao doprijeti do ovakvog ranga natjecanja bez uzimanja nedozvoljenih preparata.

"I, na kraju, zadnje što imam za reći ljudima koji ne vjeruju u biciklizam – cinicima i skepticima: žao mi vas je! Žao mi je što niste u stanju sanjati velike snove i što ne vjerujete u čuda. No, ovo je sportsko natjecanje u kojemu se jako naporno natječe i pobjedu donosi samo vrlo, vrlo težak rad. Dakle Vive le Tour, zauvijek! Hvala vam!", zaključio je Armstrong.

XS
SM
MD
LG