Linkovi

Web stranice '10 by 10' - vizualni pogled na vijesti dana


Predstavljamo web sajt s fascinantnim programom koji je kreirao newyorški umjetnik Jonathan Harris. Riječ je o neobičnom i izazovnom načinu prezentacije najnovijih vijesti.

Ten-by-ten.org nudi jedinstveni vizualni pogled na dnevne vijesti. Jonathan Harris objašnjava kako ten-by-ten koristi niz poredanih fotografija kojima predstavlja najaktualnije vijesti u tom trenutku: "Program svaki sat automatski bira 100 riječi i fotografija svjetskih događaja, potom uzima tih 100 riječi i fotografija i prikazuje ih u jednoj vrlo jednostavnoj mreži 10 naprama 10 fotografija, a riječi prikazuje sa strane."

Svakih šezdeset minuta ten-by-ten pregleda vijesti s tri sajta – Reutersa, New York Timesa i britanskog BBC-a, a potom ih analizira. "Proučavajući članke svaki sat, program analizira korištenje riječi u svakom pojedinom tekstu. I na temelje frekvencije riječi, odabere 100 najznačajnijih u tom satu u vijestima. To se temelji na različitim algoritmima. A potom za svaku od tih 100 riječi nađe po jednu fotografiju na spomenuta tri izvora. Potom povezuje sliku s riječi i tvori taj 10 naprama 10 sustav" - objašnjava Jonathan Harris.

Rezultat toga je mreža s 100 kvadrata u kojima se nalaze slike koje su pak povezane sa 100 riječi s desne strane mreže. Kliknete mišem po slici i prikažu vam se vijesti povezane s tom temom. Primjerice, nedavno su među najvažnijim slikama u mreži bili jedan vojnik iz Iraka, oblaci uragana i autobus uništem u terorističkom napadu u Londonu.

Ponekad se ista fotografije pojavljuje i po nekoliko puta u mreži, a gospodin Harris kaže da to mnogi posjetitelji njegova sajta doživljavaju netočno kao tehničku pogrešku. "To naglašava važnost izuzetno značajnih vijesti. Dakle, ako vidite fotografiju koja se pojavljuje deset puta u mreži, možete biti uvjereni da se radi o slici nečeg vrlo važnog u tom trenutku, jer riječi koje su s njom povezane također su izuzetno važe u tom satu. Rezultat toge jest da dobijete svojevrsni vizualni barometar važnosti – na neki način kao kad u tradicionalnim izdanjima novina pogledate veličinu naslova pojedine vijesti."

Johnatan Harris također je i tvorac sajta WordCount.org, još jednih fascinantnih internetskih stranica temeljenih na učestalosti korištenja pojedinih riječi. Recimo i to da je njegov ten-by-ten sajt nedavno dobio i nagradu Webby, pobijedivši sveprisutni Google u kategoriji najbolje navigacije nekog web sajta. Adresa je www.tenbyten.org.

XS
SM
MD
LG