Linkovi

'Podcasting' - nova verzija radija


'Podcasting' postaje prava pošast interneta: svatko tko to poželi može imati vlastitu radijsku emisiju ... ili biti disk džokej ... ili, ako ništa drugo, pričati o čemu god želi publici koja bi to mogla poželjeti čuti. Naravno, sve preko interneta. Trebaju mu samo kompjuter, mikrofon i pristup internetu.

'Podcasteri' svoje emisije snime digitalno i emitiraju ih preko interneta publici koja posjeduje - kako i sam naziv sugerira - iPod ili neki isti takav digitalni audio player. Sam naziv - 'podcasting' - nije star još niti godinu dana, a vec tisuće ljudi kreiraju vlastite emisije - 'podkastove' - o temama u rasponu od piva do ptica.

Podkaster Brian Russell počeo je raditi svoje emisije prošle godine u kolovozu. Za početak mu nije trebalo mnogo od opreme, a i ideja se sama nametala: tradicionalne radio postaje u svojim govornim emisijama nisu obuhvaćale teme koje su njega zanimale. Tako je odlučio da si sam radi emisije i da ih emitira drugima preko interneta: "Konstante mog programa su moji ljevičarski politički pogledi, moj kreativni duh i duboko usađen aktivizam," kaže on.

'Podcasting' je zaživio prošlog ljeta kada je Adam Curry, poznat kao bivši video-reporter za kablovsku glazbenu televiziju MTV, napisao kompjuterski program iPodder koji automatski s interneta 'skida' 'podcast' emisije u bilo koji prijenosni uređaj sposoban da svira mp3 audio datoteke.

Program omogućuje slušateljima poput Shea Shackelforda da skeniraju tisuće podkasta na internetu u potrazi za onim što ga zanima: "Kad odlazim na posao, samo sinhroniziram moj iPod s kompjuterom, stavim slušalice i imam dovoljno radio programa za čitav dan," kaže Shackelford.

Premda kvalitet podkasta varira vrlo široko, političari, kompanije, pa i izvještajne korporacije počinju pokazivati zanimanje za njih; neke čak i stvaraju vlastite podkaste, jer vide u njima potencijal da dopru do milijuna ušiju. Neki su uvjereni da će 'podcasting' izmijeniti način distribuiranja informacija.

"To je način kreiranja i emitiranja programa bez da se ustvari treba posjedovati čitava infrastruktura emitiranja radio programa: nema odašiljača, nema satelita, ne treba vam gotovo ništa. Uz to, ništa od toga nije ograničeno propisima kao što su radio i televizijski programi," komentira Shea Shackelford.

Podkasting je ipak sučeljen s nekim tehnološkim preprekama, počevši već s proizvodnjom prijenosnih plejera. Kompanija Apple praktički posjeduje 90 posto tog tržišta sa svojim iPodom. Za sada, to ne smeta mnogima, niti se odražava na šarolikost podkasterske medijske scene; ona je još uvijek u velikoj mjeri neformalna, premda već ima i gotovo profesionalno učinjenih emisija, pa i nekoliko pravih zvijezda.

XS
SM
MD
LG