Linkovi

Tko nakon Sandre Day O'Connor?


Vrući ljetni mjeseci u Washingtonu proteći će – kako se očekuje - u sjeni debate o novom sucu Vrhovnog suda. Prije nešto više od tjedan dana u mirovinu je otišla sutkinja Sanda Day O'Connor, koja je tijekom svoje 24 godine duge karijere u najvišem sudu često bila jezičac na vagi između liberalnijih i konzervativnijih sudaca. Predsjednik države sprema se nominirati njezinu zamjenu, a kandidata potom potvrđuje Senat Sjedinjenih Država. Kako javlja Jim Malone, razne liberalne i konzervativne političke organizacije nastoje utjecati na tijek ovog postupka.

Američki se pravni sustav temelji na anglo-saksonskom običajnom pravu, koje velik značaj daje sudskom presedanu. Zbog toga, presude Vrhovnog suda Sjedinjenih Država - čiji je zadatak ocijeniti ustavnost pojedinog propisa ili zakona - često utječu na američku svakodnevicu: od legalnosti molitve na javnom mjestu, pitanja vezanih za razne oblike diskriminacije pa do pobačaja i smrtne kazne.

Tko će biti novi sudac ove najviše sudske instance u Americi, koja ima devet članova? Predsjednik George Bush nedavno je izjavio da ga, osim profesionalnih kvaliteta, najviše zanimaju karakterne osobine kandidata. 'U svakom slučaju, moj izbor neće biti temeljen na tome što kandidat misli o najkontroverznijim pitanjima, kao što su pobačaj, odnosno mogućnost sklapanja istospolnog braka' – rekao je predsjednik Bush.

"Ja nemam lakmus test. Izabrat ću osobu koja će – prvo – dobro obavljati svoj posao. Također, kandidat treba biti pošten i pametan. Uz to, gledat ću da li je kandidat u svojoj dosadašnjoj karijeri isključivo intepretirao ustav, umjesto da stvara zakone - što sudac ne bi trebao činiti. Ova je tema bila dio moje kampanje, to sam obećao da ću napraviti, i sada ću to obećanje izvršiti" - izjavio je nedavno predsjednik Bush.

On je pozvao Senat da postupak potvrde njegovog kandidata provede na 'dostojanstven način'.

Očekuje se da će predsjednik u roku od nekoliko sljedećih tjedana imenuje nasljednika sutkinje Sandre Day O'Connor, koja je 1981. godine bila prva žena koja je imenovana u Vrhovni sud Sjedinjenih Država. Oporbeni demokrati upozoravaju da će 'dignitet' – na koji se poziva predsjednik – postojati ako bude kandidiran umjereni kandidat, koji će imati slične sudačke nazore kao i Sandra Day O'Connor.

Senator Charles Schumer, demokrat iz New Yorka, ovako je objasnio stajalište svojih kolega na Capitol Hillu: "Očekujemo da predsjednik svojom odlukom održi postojeću ravnotežu u Vrhovnom sudu. Za takvu se ravnotežu sutkinja O'Connor dugo i požrtvovno borila. Predsjednik bi trebao imenovati umjerenog kandidata kojeg mogu podržati obje stranke."

No, na predsjednika Busha pritisak već vrši njegova konzervativna baza, koja želi da novi sudac Vrhovnog suda ima jasnu konzervativnu sudačku filozofiju. Sean Rushton, iz Odbora za sudstvo, konzervativne ne-vladine udruge, posebno se protivi činjenici što Vrhovni sud posljednjih desetljeća često donosi odluke u sferi društvenih problema – koje bi trebalo regulirati zakonodavtsvo na lokalnoj razini. 'Amerika se temelji na ideji lokalne samo-uprave. Vlast treba imati što manje ovlasti. Sve naše tradicionalne vrijednosti Vrhovni sud, svojom arogancijom, poništava jer odlučuje o pitanjima iz društvene domene' - tvrdi Sean Rushton.

Jay Sekulow, odvjetnik koji radi u jednom konzervativnom think-tanku, ovako objašnjava stajalište njegovih kolega da predsjednik za Vrhovni sud mora izabrati konzervativca: "Predsjednikova izborna kampanja temeljila se na ideji da će - kad predsjednik pobijedi - biti imenovani suci konzervativnih uvjerenja. To znači da bi trebao biti kandidiran sudac koji isključivo intepretira ustav, umjesto da se svojim odlukama miješa u zakonodavstvo – na što nije ovlašten."

Na televiziji se već često mogu vidjeti reklamne poruke konzervativnih građanskih udruga koje pozivaju Amerikance da podrže predsjednikova kandidata. Tekst ovog kojeg smo upravo čuli glasi – 'demokrati će napasti bilo kojeg suca kog predsjednik kandidira'. Liberalne organizacije pozivaju predsjednika Busha da za Vrhovni sud izabere umjerenog kandidata. 'Hoće li predsjednik izabrati osobu koja će podijeliti zemlju, koja će ugroziti naša već izborena prava?' – pitaju se građani u ovoj političkoj poruci koju je na televiziju postavila jedna liberalna organizacija.

Ralph Neas je čelnik liberalne organizacije People for American Way. On kaže da su njegova i mnoge slične organizacije spremne suprotstaviti se kandidatu kojeg smatraju odveć ekstremnim: "Ako bude izabran sudac kojeg smatramo previše ekstremnim, mi imamo oko 750 tisuća članova i aktivista koji će nastojati blokirati tu nominaciju, zajedno s drugim progresivnim organizacijama iz cijele Amerike."

Predsjednik Bush je pozvao obe strane da utišaju retoriku te mu dopuste izabrati kandidata u miru. U vezi potrebe za staloženošću i mirom, republikanski senator iz Virginije John Warner upozorio je svoje kolege i javnost ovim riječima: "Riječ je o odgovornoj dužnosti koja se treba obaviti u trijeznoj, zreloj atmosferi - i od strane predsjednika, a i od strane Senata. Atmosfera ne bi trebala podsjećati na finale nogometnog prvenstva."

No, ulozi su ovdje previsoki. Novi će sudac imati vrlo važnu ulogu jer će – kao i sutkinja O'Connor – pri donošenju presude biti svojevrsni jezičac na vagi između liberalnijih i konzervativnijih članova Suda. Cass Sunstein, profesor pravnog fakulteta Sveučilišta Chicago, objašnjava: "U posljednjih 25 godina, sutkinja Sandra Day O'Connor bila je jedna od najvažnijih osoba u Sjedinjenim Državama. Predstavljala je centrističku opciju u Vrhovnom sudu. Nije imala neku opću sudačku filozofiju, već je voljela o svakom pojedinom slučaju razmišljati neovisno od prethodnih. Tko god dođe na njezino mjesto imat će vrlo težak zadatak, kada su u pitanju očekivanja javnosti."

Kada ju je 1981. godine za mjesto u Vrhovnom sudu kandidirao predsjednik Ronald Reagan, imenovanje Sandre Day O'Connor Senat je potvrdio s 99 od sto glasova. Danas je američka politička scena mnogo polariziranija i konsenzus se teško postiže, bez obzira o čemu je riječ – kaže Lawrence Tribe, profesor pravnog fakulteta Sveučilišta Harvard. "Može se očekivati da će na površinu izaći sve latentne podjele koje postoje na američkoj pravnoj i političkoj sceni. Na žalost, politički protivnici još uvijek ne znaju kako civilizirano razgovarati… Bojim se da razdoblje koje je pred nama neće biti baš ugodno…" - rekao je Lawrence Tribe.

Jedan od razloga za veliko uzbuđenje je i činjenica što je ovo prvo umirovljenje jednog suca Vrhovnog suda u posljednjih jedanaest godina. Liberalne i konzervativne lobističke organizacije godinama se 'oštre' za ovaj okršaj i neće propustiti priliku da podrže svog kandidata, odnosno da blokiraju osobu koja im se ne sviđa.

XS
SM
MD
LG