Linkovi

Europska unija savjetuje da Hrvatska provede ekonomske reforme; dovrši privatizaciju


Hrvatskoj treba provedba reformi kako bi ojačala ekonomiju - smatraju ministri gospodarstava i financija Europske Unije, po zajedničkom sastanku s kolegama iz kandidatskih i pristupajućih zemalja.

Britanci su potvrdili da ad hoc radna skupina za procjenu suradnje Zagreba s haaškim Tribunalom za ratne zločine nije izgleda našla dovoljno kvalitetnih pomaka da bi predložila otvaranje pregovora. Vijest je zavrijedila naslovnice. Istovremeno, na sastanku ministara gospodarstva i financija EU i kandidatskih zemalja govorilo se i o ekonomiji, dakle o području koje čini društva bogatijima, naprednijima i boljima, što nije došlo na naslovnice.

Nakon dijaloga, u zajedničkim zaključcima na temu pretpristupnih ekonomskih programa - što znači provedbe planova kojima se zemlje i njihove ekonomije, uspiju li u njima, lakše i brže uključuju i europsko tržište bez granica - za Hrvatsku je rečeno sljedeće.

Ministri su mišljenja da se Hrvatska treba nastaviti hvatati u koštac s postojećim makroekonomskim neravnotežama, na primjer s deficitom i vanjskim dugom. Zemlja se mora ozbiljnije i ambicioznije posvetiti preostalim, 'duboko ukorijenjenim' - opisali su ih ministri - strukturalnim problemima koji se smatraju preprekom bržem gospodarskom rastu. Rastu za kojega je inače uvrđeno da je snažan ali da se usporava, što baš ne obećava brzo hvatanje priključka s Europom.

Savjet Hrvatskoj glasi: nastavite privatizaciju i restrukturirajte poduzeća.

Nalaz ministara je dvojan – s jedne strane hvale se vrijedni koraci poput niske inflacije i stabilnosti nacionalne valute, ali s druge je nagao porast vanjskog duga kao i potonuće proračuna u crveno - pitanje kojemu se valja hitno obratiti.

Program strukturalnih reformi je ambiciozan ali put od plana do provedbe zahtijeva ne samo čvrstu verbalnu prodršku sa strane vlade negi i brzo, efikasno uklanjanje institucionaonih slabosti kakve su do sada po pravilu odlagale reforme.

Reformama u nekim elementima manjka jasnoće, ciljeva i ključnih mjera, upozorili su ministri. Serija upozorenja i ohrabrenja u nalazu ministara financija i gospodarstva EU složena je skupa s kolegama iz kandidatskih zemalja Hrvatske i Turske i pristupajućih Rumunjske i Bugarske. Ona je stručna i dobronamjerna uputa kako činiti bolje.

Dodajem da su minstri na skupu imali težih i prečih tema - recimo pitanje financijske discipline u eurozoni od čega boluju najveće kontinentalne ekonomije - Francuska, Njemačka i Italija, a britanski je ministar Gordon Brown zatražio od kolega punu podršlku u poticanju međunarodne zajednice da se zemlje koje ne surađuju u sprječavanju dotoka financijske pomoći teroristima podvrgnu sankcijama.

XS
SM
MD
LG