Linkovi

Grabar-Kitarović: "Ne reformiramo se radi Europe nego radi sebe samih"


"Računamo da će šest točaka akcijskog plana za ostvarenje pune suradnje s haaškim Tribunalom za ratne zločline dati rezultate u idućih nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, Hrvatska zaista želi zatvoriti ovo pitanje i potpuno se posvetiti pregovaračkom procesu i s njime dubinskim reformama prilagođavanja uvjetima članstva u EU; ne reformiramo se radi Europe nego radi boljitka građana zemlje" - izjavila na predavanju na temu obostranih koristi od članstva Hrvatske u EU ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar – Kitarović.

Predavanje je održano u organizaciji Zaklade Hanns Seidel u bruxelleskom predstavništvu njemačke pokrajine Baden-Wuerttenberg. Uz poruku da Hravstka nema vremena za gubljenje minstrica je naglasila kako bi start pregovaračkog procesa predstavljao značajan katalizator reformi. Tek s otvaranjem pregovora i prvom fazom procesa, screeningom, uspoređivanjem kompatibilnosti domaćeg zakonodavstva s europskim acqusom ili zajedničkom pravnom stečevinom, Hrvatska bi znala razinu pripremjenosti za Uniju i temeljem tih spoznaja mogla donijeti sve strateške odluke vezane za budućnost.

Bez pregovora, euroskepticizam je sve naglašenija prijetnja, po prvi put je broj protivnika članstvu u Uniji nadišao broj zagovornika, upozorila je gospođa Grabar–Kitarović. "Hrvatska se zalaže za individualan pristup u svim integracijama, ne natječemo se ni sa kim nego sami sa sobom". Ministrica se dotakla pitanja brojnih regionalnih inicijativa, nisu sve jednako prihvaltjive niti upotrebljive, primjerice Pakt stabilnsoti ima budućnost naročito ako razmotri prioritete i prilagodi ih sadašnjem trenutku a prijedlog balkanske zone slobodne trgovine, iskrsnuo nedavno bez ikakve ekonomske argumentacije, upotrebljiv je tek i ukoliko ponuđenim okvirom zadovolji određene uvjete i, naravno, interese.

Minstrica se sastala s visokim izaslanikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom – Solana je član radne skupine za procjenu suradnje Zagreba s Haagom – a u srijedu je zakazan radni sastanak s predsjednikom skupine, luxembourškim ministrom vanjskih poslova Jeanom Asselbornom. Iako je Luxembourg predao predsjedavanje Velikoj Britaniji, Asselborn je ostao i u skupini i na njezinom čelu. Idućeg tjedna ad hoc skupina razmatra napredak u suradnji s Haagom.

XS
SM
MD
LG