Linkovi

Washington Post: 'Zatvorska kazna za Judith Miller - težak udarac medijima'


Uz vijesti o summitu G8, naslovnicama dominira slucaj Judith Miller, novinarke dnevnika New York Times, koja je jucer osudena na kaznu zatvora zbog toga što je odbila odati izvor povjerljivih informacija o identitetu jedne tajne agentice Središnje obavještajne službe CIA-e.

Odavanje identiteta tajnih agenata je kazneno djelo. Judith Miller je informaciju dobila od neidentificiranog dužnosnika Bijela kuce.

Novinarka newyorškog dnevnika osudena je za kazneno djelo 'nepoštivanja suda' na cetiri mjeseca zatvora, odnosno – kako je rekao sudac – 'do trenutka kada odluci suradivati s istražiteljima'.

Judith Miller inace nije objavila niti jedan clanak o ovoj temi. U istrazi su vec saslušani predsjednik države, dopredsjednik te predstojnici njihovih ureda.

Dnevnik International Herald Tribune, koji se izdaje u New Yorku i Parizu, a dio je istog medijskog konglomerata kao i New York Times, navodi izjavu izdavaca tog lista, Arthura Sulzbergera Jr., koji hvali postupak novinarke Judith Miller ovim rijecima: 'Postoje trenuci kada opce dobro naše demokracije zahtjeva postupanje u skladu sa profesionalnom savješcu. Judith Miller odlucila je izvršiti obecanje koje je dala vladinom dužnosniku koji je pristao biti izvor povjerljive informacije, da ce zaštititi njezin identitet. Judith Miller je to ucinila zbog toga što smatra da je slobodan tok informacija od kriticne važnosti ako želimo da gradani budu informirani o onome što se dogada.'

Izvršni urednik New York Timesa Bill Keller izjavio je da odluka Judith Miller - da radije ode u zatvor, nego da oda ime osobe kojoj je obecala anonimnost - 'predstavlja hrabru i principjelnu odluku'.

Dnevnik Washington Post smatra da presuda predstavlja težak udarac za medije koji nastoje profesionalno obaviti svoj posao. 'Iako je tužitelj u zakonskom smislu imao pravo tražiti kažnjavanje Judith Miller, njegova odluka da to zaista i ucini vrlo je upitna'. Zbog toga što je istraga tajna – jer rijec je o problematici iz domene nacionalne sigurnosti – još uvijek ne znamo sve cinjenice ovog slucaja' – piše Washington Post.

'Možda tužitelji pripremaju optužnicu koja ce imati velik javni znacaj, za koju je svjedocenje osudene novinarke od kljucnog znacaja. Medutim, ako se pokaže da su tužiteljevi planovi manje ambiciozni, odlazak jedne novinarke u zatvor predstavljat ce ozbiljnu zloupotrebu tužiteljevih ovlasti i posve arbitrarni napad na slobodu tiska' – piše u uvodniku Washington Posta.

Ovaj list napominje da zakoni gotovo svih saveznih država jamce zaštitu novinarima kada je u pitanju pritisak vlasti da se odaju izvori povjerljivih informacija. No savezni zakon ne jamci takvu zaštitu – piše Washington Post – i zbog toga bi Kongres trebao po brzom postupku zaštititi novinare.

XS
SM
MD
LG