Linkovi

Zagrebački novinari na usavršavanju u Sjedinjenim Državama govore o razlikama između američkog i hrvatskog novinarstva


U rubrici Američko-hrvatske veze danas su gosti Kristina Ćuk i Zlatan Krajina, mladi hrvatski novinari koji u Sjedinjenim Državama borave u okviru programa profesionalnog usavršavanja za novinare iz jugoistočne Europe. Program organizira američka Agencija za emitiranje medjunarodnih radio-televizijska programa, u čijem sastavu funkcionira i Glas Amerike.

Prije no što upitamo dvoje 24-godišnjaka iz Hrvatske o dojmovima dosadašnjeg toka usavršavanja u Americi, recimo da se radi o novinarima koji su već završili studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i koji su već stekli početno iskustvo radeći na Hrvatskom radiju, odnosno OTV-u. Sada Kristina Ćuk pohađa Bradley University u Peoriji, savezna država Illinois, a Zlatan Krajina - University of Tennessee u Knoxvilleu.

Upitali smo kolegicu Ćuk o razlikama izmedju hrvatskog i američkog studija novinarstva.

“Obrazovni sistemi u Hrvatskoj i Americi se jako razlikuju zato što, primjerice, na mojem Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, sve se svodi na teoriju, na akademski pristup novinarstvu, dok je u Americi obrazovni sistem potpuno različit, jer je sve jako interaktivno i mladi studenti, budući novinari imaju mogućnost ući u različite “internships” i zapravo mogu na taj način spojiti ono što uče na fakultetu i primijeniti to u praksi, ili u jednoj od lokalnih TV postaja, ili na fakultetima gdje imaju TV stanice i TV studije za mlade” - rekla je Kristina Ćuk.

Naša sugovornica smatra da studiji novinarstva u Hrvatskoj ne stavlja dovoljan naglasak na učenje stranih jezika. Također bi – kako kaže - puno veći naglasak trebalo staviti na praksu, odnosno uvođenje volonterskog rada po uzoru na američki “internship”, bez čega se ne bi mogao dobiti posao.

Sličnog je mišljenja i Zlatan Krajina. "Slažem se da treba veći naglasak staviti na praksu i na upotrebu znanja i razvijanje vještina, jer studenti novinarstva na prvoj godini počinju novinarstvo učiti iz nekakvih knjiga koje su pisane kao da s novinarstvom nikakve veze nemaju - ovo je dosta kritično, ali je moje iskreno mišljenje – i mislim da treba dosta raditi na tome; a postoji jako puno mogućnosti, ima sjajnih predavača i resursa – otvorili su novi studio, a radijska postaja Radio student radi već nekoliko godina i mislim da sve to treba samo izorganizirati, a mislim da je to manji dio posla.”

A što im se u američkom novinarstvu najmanja svidja? Prvo Kristina Ćuk: “Nedostatak nepristranosti i neobjektivno prikazivanje stvarnosti, što će reči – prikazivanje samo jedne strane u sukobu i prikazivanje na način da se zadovolji trenutna politička situacija. Znači, u neku ruku, koliko god je američko i britansko novinarstvo u Europi i općenito u svijetu prepoznato kao jedno od najboljih novinarstava i stilova, toliko je američko novinarstvo jako palo u zadnje vrijeme i reputacija mu je znatno pala upravo iz razloga što više nema onog prikazivanja dvije strane u sukobu” - tvrdi Kristina Ćuk.

Zlatan Krajina kaže da se radi “o kompleksnom pitanju”, te da se – po povratku u Zagreb – planira njime i akademski baviti. "Smetaju me dvije stvari. sistem u kojem mediji funkcioniraju, a to je taj jedan privatni sistem u kojem je sve manje vlasnika a sve više medija, a u kojem se publika – gledatelji, slušatelji, čitatelji – tretiraju kao konzumenti, kao potrošači a ne kao publika, ne kao ljudi koji bi donosili racionalni izbor svako četiri godine, pa se u toj priči mijenjaju medijski sadržaji i tome se prilagođavaju; grupe koje nisu značajni potrošači se u medijima izostavljaju jer oni nisu ”target audience”, a novinari sami se više oslanjaju na 'spin doctore' i na stručnjake za odnose s javnošću a manje istražuju – što se pogotovo vidjelo tokom predizborne kampanje krajem prošle godine kada je jako puno medijskih kompanija razočaralo” - rekao nam je Zlatan Krajina.

Nedostatno izvještavanje o vanjskoj politici, svođenje velikog dijela programa na zabavu, višak lakih vijesti – još su neke od primjedbi dvoje hrvatskih novinara američkim medijima. S druge strane, Kristina Ćuk i Zlatan Krajina kažu da namjeravaju puno toga naučenog na američkim sveučilištima prenijeti u hrvatske medije.

XS
SM
MD
LG