Linkovi

'Svijet vulkana' na internet stranicama Sveučilišta Sjeverne Dakote


Godine 1883, erupcija vulkana Krakatau, u Indoneziji, usmrtila je 40 tisuća ljudi, a eksplozija se čula na udaljenosti od 5 tisuća kilometara. No, čak i manji vulkani vrlo su moćni podsjetnici na sile koje oblikuju naš planet. A, upravo su oni tema današnjeg "Websajta tjedna".

Vrlo malo je toga što se može usporediti sa spektakularnošću erupcije vulkana. Za geologe i druge znanstvenike, vulkani pružaju ponekad razorni prozor u planetarne sile koje su stvorile naš svijet, i koje još uvijek djeluju u njegovoj unutrašnjosti. Želite li saznati više? Slijedite vulkansku lavu do našeg "Websajta tjedna", 'Svijet vulkana', na adresi volcano.und.edu.

"U osnovi, to je mjesto koje pruža informacije o vulkanima, pa je i naša primarna uloga da trenutne vulkanske aktivnosti budu katalogizirane. Uz to smo izradili i čitav niz drugih stranica, koje obuhvaćaju praktički sve aspekte vulkanizma" - kaže profesor Shanak de Silva, koji je na čelu je Odsjeka za studij svemira Sveučilišta North Dakote, gdje je na Internet postavljen 'Svijet vulkana'.

Ova mrežna stranica sadrži temeljne informacije o znanosti o vulkanima, zatim avanturistički obojene virtualne izlete na razne vulkane, kao i video snimke nedavnih erupcija. Tu je i katalog aktivnih i ugašenih vulkana, s interaktivnim zemljovidom koji pomaže u pronalaženju nekog vulkana.

"Svaki vulkan koji je bio aktivan u posljednjih dvjestotinjak godina postoji u našoj datoteci. Ponekad idemo i 10 tisuća godina unatrag. Prema tome, to je ustvari katalog aktivnih vulkana, uključujući i vulkane na drugim planetima" - objašnjava naš sugovornik.

Premda na websajtu 'Svijet vulkana' postoji ponešto za svakoga koga zanimaju vulkani, profesor De Silva kaže da velik broj korisnika čine školarci i studenti: "Puno posjeta dolazi od učenika koji rade neki referat ili projekt za školu, a upiti mogu biti jednostavni i općeniti, ali i specifični, posebice u slučaju naširoko poznatih erupcija vulkana, recimo, na Hawajima, ili Mt. Saint Helens. Kada je Mt. Saint Helens nedavno pokazao vrlo živu aktivnost, dnevno smo imali oko 300 tisuća posjeta i upita upravo o tom vulkanu, i to u velikoj mjeri iz škola."

Websajt nudi i pomagala nastavnicima koji planiraju predavati o vulkanima bilo u osnovnim ili srednjim školama, pa i na fakultetima. Premda 'Svijet vulkana' nudi mnogo fotografija i video snimaka, prezentacija nije previše kićena tako da se websajtu pristupa vrlo lako i sa sporijim vezama s internetom, recimo s običnim telefonskim modemom. Dakle, samo treba ukucati ili mišem kliknuti na adresu volcano.und.edu, ili slijediti link s našeg web sajta glasamerike.com.

XS
SM
MD
LG