Linkovi

Metan na Marsu - znak života? (30/3/04) - 2004-03-30


Značajan pokazatelj života na Marsu otkrili su i znanstvenici NASA-e i njihovi kolege pri Europskoj svemirskoj agenciji, točnije teleskopi na Zemlji i spektroskopski i drugi instrumenti na letjelici Mars Express. Neovisno jedni od drugih, oni su otkrili tragove metana u atmosferi Marsa.

Na Zemlji, metan je dio izmeta živih organizama. Na Marsu, - s obzirom da u atmosferi može opstojati samo kratko vrijeme -, mora postojati neki stalni izvor metana, koji nadoknađuje raspadnuti metan. Kada takvog izvora ne bi bilo, metan bi potpuno nestao iz Marsove atmosfere za par stotina godina.

Dva su moguća izvora metana na Marsu: aktivni vulkani ili mikrobi. Što se vulkana tiče, niti jedan aktivan vulkan nije viđen na površini Crvenog planeta, koju su do sada vrlo dobro pregledale brojne letjelice. Ukoliko bi aktivnost vulkana bila odgovorna za stvaranje metana, tada bi to bilo otkriće od ogromnog značaja - toplina vulkanske aktivnosti mogla bi otopiti neizmjerne količine leda, koji se nalazi ispod površine planeta, i stvoriti uvjete pogodne za život.

Druga mogućnost uključivala bi mikroorganizme poput metanogena na Zemlji - mikroba koji stvaraju metan iz vodika i ugljičnog dioksida. Tim organizmima za život ne treba kisik, te se smatra da bi takav tip organizama uopće i mogao živjeti na Marsu.

Robotičke sonde 'Spirit' i 'Opportunity' neće moći dati odgovor na pitanje porijekla metana u atmosferi Crvenog planeta, jer su dizajnirane samo za geološka istraživanja. Međutim, buduće misije će vjerojatno uključivati i senzore za analizu metana, kako bi se ustanovilo njegovo porijeklo. Uništena europska sonda 'Beagle 2' sadržavala je instrument koji je trebao 'mirisati' atmosferu Marsa u potrazi za metanom.

XS
SM
MD
LG