Linkovi

Vulkan na Titanu


Znanstvenicima se čini da su na snimkama Saturnovog mjeseca Titana uočili vulkan. Taj bi vulkan, kako kažu, mogao biti odgovoran za ogromne količine metana u atmosferi tog mjeseca.

Nova studija, objavljena u ovotjednom izdanju časopisa "Nature", daje dodatnu težinu sve većem broju dokaza da na Titanu ne postoje oceani metana, kao što se predviđalo prije nego što je letjelica Cassini stigla do Saturnovih mjeseca.

Najnovije snimke infracrvene kamere s Cassinija omogućuju znanstvenicima da zavire kroz neprozirnu atmosferu i vide, barem djelomično, površinu tog svemirskog tijela. Ono što je odmah privuklo pažnju je nepostojanje kratera. S obzirom da se može pretpostaviti da su kometi i asteroidi udarali u Titan, jednako kao i u druga tijela Sunčevog sustava, jedno od mogućih objašnjenja relativno glatke površine jest da se ona stalno obnavlja … možda erupcijama vulkana, poput ovog upravo otkrivenog.

A, što bi davalo gorivo Titanskom vulkanu? Svi mjeseci, uključujući i naš Mjesec, razvlače se i rastežu pod utjecajem gravitacije planeta oko kojeg orbitiraju. Proces se zove plimni vlak, a očituje se i na planetu – poput naših plima i oseka mora i oceana. S obzirom da je Titanova orbita eliptična, a i zato što je Saturn ogroman, plimni vlak Titana mogao bi biti dovoljno jak da stvara vrućinu unutar mjeseca. Ta bi vrućina mogla pokrenuti erupcije, smatraju znanstvenici.

Ranije teorije i snimke iz daleka otkrivale su svijetle i tamne dijelove površine za koje su znanstvenici predmnijevali da bi mogli predstavljati područja različitog kemijskog sastava. Možda Titan ima visoke planine i ogromna mora metana, smatralo se. Neki su spekulirali o ogromnim valovima koji bi nastali pod utjecajem promjenjive gravitacije. No, poput valova, te su se teorije rasptrsnule kada su letjelica Cassini i njezina sonda Huygens poslali do sada najbolje snimke tajnovitog mjeseca. Više se ne govori o morima, nego o uniformno smrznutoj površini, koja je različitog odsjaja zbog – kako se spekulira u najnovijoj studiji – različitog kuta nagiba uzvisina i padina.

XS
SM
MD
LG