Linkovi

Rat u Iraku ne znači i sigurnost


Po prvi put od invazije na Irak više od polovine Amerikanaca, nijh 52 posto, vjeruje da rat u Iraku nije učinio Sjedinjene Države sigurnijima, pokazuje novo istraživanje javnosti koje su zajednički proveli dnevnik Washington Post i informativni program televizije ABC.

Anketa pokazuje da je, po važnosti, Irak Amerikancima odmah iza ekonomije i da sve više građana gubi strpljenje s američkim pothvatom u Iraku. Tri četvrtine ispitanika izjavilo je da je broj žrtava u Iraku neprihvatljiv, a 60 posto ih drži da rat nije vrijedan borbe. Više od 40 posto tvrdi da situacija u Iraku sve više podsjeća na vijetnamsko iskustvo. U sva tri slučaja razina pesimizma izjednačena je ili viša u odnosu na prijašnja istraživanja.

Kako navodi Washington Post , 52 posto ispitanika ne odobrava način na koji predsjednik Bush obavlja svoj posao, a još više, njih 60 posto, kaže da predsjednik i njegova Republikanska stranka ne napreduju dobro po pitanju glavnih problema u zemlji. Od toga broja 67 krivicu za to pripisuje republikancima, a 13 posto demokratima. Komentirajući rezultate ankete vojni analitičar, bivši pukovnik Andrew Bachevich, kaže da Amerikanci, kako se čini, sve više uviđaju da rat u Iraku nije dobijen i da se pokazuje da se u njemu možda ni ne može pobijediti.

Raspoloženje prema navedenim pitanjima itekako je stranački obojeno. Naime, 75 posto anketiranih republikanaca vjeruje da je invazija na Irak ojačala sigurnost Sjedinjenih Država, a 75 posto demokrata vjeruje da to nije slučaj. Većina stranački neopredjeljenih Amerikanca, pokazuje anketa Washington Posta, vjeruje da danas nije sigurnija.

New York Times izvještava da Središnja obavještajna služba, CIA, preispituje sigurnosne procedure koje su dovele do odbijanja velikog broja poznavatelja arapskog jezika i mogućih agenata koji imaju vještine itekako tražene nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine. Mnogi od odbijenih, kažu dužnosnici, pripadnici su prve generacije Amerikanaca koji sobom donose poznavanje jezika i kulture. Mnogi od njih, međutim, još uvijek imaju rodbinu u stranim zemljama što je alarmiralo dužnosnike zadužene za sigurnost, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG