Linkovi

'Operacija salama'


Gotovo dvije tone salama – dobro sušenih, ljutih, goveđih! – na putu je za američke vojnike u Iraku, zahvaljujući jednoj trgovini delikatesnim proizvodima u New Jerseyu. Mesni sastojak sendviča možda izgleda kao čudan izbor poklona za vojnike koji danomice stavljaju svoje živote na kocku, no, kako izvješćuje Michael Bowman, za slanje salama postoje i praktična i povijesna opravdanja.

Marc Brummer je jedan vrlo zaposlen čovjek: vlasniku i upravitelju trgovine "Hobby's Delicatessen" ne nedostaje niti mušterija, niti papirnatog posla u vezi s narudžbama robe. Dapače, riječ 'zaposlen' nije dovoljno točna: 'užurbano', čak 'frenetično' daleko bi bolje opisivalo dnevni tempo ovog sina veterana iz Drugog svjetskog rata. Gospodin Brummer se obvezao za jedinstvenu misiju: on će u Irak poslati 23 tisuće salama – po jednu za svakog vojnika u američkoj 42. pješačkoj diviziji, koja je trenutno stacionirana u i oko rodnog mjesta Saddama Husseina, Tikrita. Svaka salama teška je nešto manje od kilograma, a, kako kaže Marc Brummer, kada bi ih se poredalo jednu za drugom, 23 tisuće bi se protegle na oko četiri milje … odnosno 6 i pol kilometara. Prvih tisuću odaslano je u utorak, a ostale pošiljke uslijed će tijeko nekoliko dolazećih tjedana.

Ovakva misija uveliko nadilazi sposobnosti jedne trgovine delikatesama, stoga se gospodin Brummer obraća američkoj javnosti: za 10 dolara – kolika je točno cijena proizvodnje kobasice – pojedinci mogu sponzorirati salamu za jednog vojnika. "Jedna trinaestogodišnja djevojčica donirala je tisuću dolara. Ne mogu ni govoriti o tome bez da mi srce ne pukne od ganuća. Upravo nevjerojatno!," priča Brummer.

Zadatak kojega se latio, Marcu Brummeru izgleda ponekad nedostižnim, ali ne žali se. Kako kaže, svoje brige i teškoće ne može ni usporediti s onima nekog od vojnika koji patroliraju Ulicom Haifa, u središtu Bagdada. 'Oni su tamo zasto da bih ja mogao biti kod kuće, s mojm obitelji … ja i milijuni poput mene,' kaže Brummer. Slanje salama američkim vojnicima datira iz Drugog svjetskog rata. Tradiciju je započela njujorška zalogajnica "Katzove delikatese". Tijekom više od 60 godina, slogan te trgovine bio je "Send a salami to your boy in the army".

Današnji upravitelj Katzovih delikatesa Robert Albinder kaže da su salame idealna hrana za slanje u daleke zemlje, jer ih dugotrajno sušenje čini otpornima na kvarenje, čak i ako nisu u hladnjaku. "Netko nam je jednom donio salamu koja je bila izvan hladnjaka godinu dana. Još uvijek je bila dobra! Naravno, bila je tvrda poput štapa za bejzbol i vrlo teška za žvakanje, ali ipak – jestiva. Meso je bilo potpuno u redu," kaže Albinder.

Zanimljivo je da se mnogi koji doniraju za misiju slanja salama kod Marca Brummana ustvari protive ratu u Iraku. Ali, kako kaže Brummer, 'Operacija salama' – kako je nazvana – nema veze s politikom; ona vojnicima treba pokazati da 'njihova zemlja mari za njih'.

XS
SM
MD
LG