Linkovi

Matt Sertić: Hrvatska treba pojednostaviti 'pravila igre'


Nedavnu poslovnu konferenciju International Leaders Summit iskoristili smo da bismo za našu rubriku Američko-hrvatske veze razgovarali s poduzetnikom iz Kalifornije, američkim Hrvatom Mattom Sertićem, predsjednikom tvrtke Applied Ceramics.

Bivši Sisčanin Matt Sertić došao je na nedavnu konferenciju u Zagreb da bi – kako kaže – ponudio svoje poslovno znanje i iskustvo, koje je stekao živeći u Sjedinjenim Državama u zadnjih dvadeset godina. U Ameriku je došao – kako nam priča – nakon studija ekonomije u Zagrebu.

"Došao sam u Silikonsku dolinu u vrijeme kada je proizvodnja mikročipova bila na dosta primitivnom nivou i zadnjih dvadest godina radio sam na tome da se proizvodnja čipova puno više automatizira, da se naprave mikročipovi koji imaju daleko veću snagu, da budu daleko manji, da troše daleko manje energije..To je bio jedan vrlo interesantan posao. Danas, kada vidite kako su kompjutori i laptopi izgledali prije dvadeset godina, onda se sjetite mene" - rekao nam je gospodin Sertić

Njegova tvrtka Applied Ceramics sa sjedištem u Fremontu u Kaliforniji proizvodi proizvode od visokočiste keramike, kvarca, safira i silikona, koje se koriste u industriji poluvodiča. Prisutna je u Europi, Japanu i drugim zemljama, ali ne i u Hrvatskoj, jer u njoj, kaže naš sugovornik, nema industrije koja bi koristila njene proizvode.

Kao iskusnog biznismena, Matta Sertića smo upitali što Hrvatsku čini privlačnom, a što je čini neprivlačnom američkim ulagačima. "Mislim da je Hrvatska privlačna američkim ulagačima zbog svoje ljepote i zbog ljudi koji su vrlo dobri i lojalni radnici i dobro obrazovani. Neprivlačnom je čini netransparentnost sistema, gdje se zaista ne zna koliko u konačnici neka investicija koštati i koji su sve skriveni troškovi."

Zato, kaže Sertić, Hrvatska treba – što se ulaganja tiče – "pojednostaviti pravila igre". Također smo željeli znati kakav bi savjet naš sugovornik dao hrvatskim poduzetnicima i onima koji to žele postati.

Matt Sertić: Jedna stvar je da nakon škole i dalje trebaju nastaviti učiti, S druge strane, koliko ja vidim u Hrvatskoj im u dobrom dijelu nedostaje samopouzdanja i vjere da u Hrvatskoj isto tako ima jako dobrih proizvoda na kojima se može raditi da im se poveća kvaliteta, da im se smanje troškovi proizvodnje i da budu uspješni u ekspanziji na nova tržišta. Da ne zovu vanjskim tržištima BiH, Srbiju i druge susjedne zemlje, već da se koncentriraju na velika unosna tržišta i Zapadne Europe i regije Azijskog Pacifika, isto tako Amerike.

Na naše pitanje – što sada smatra najunosnijom investicijom u Hrvatskoj, rekao nam je – najvjerojatnije Jadran, ali i nekretnine u unutrašnjosti Hrvatske, koje su daleko jeftinije, a vjerojatno će vrijediti daleko više kada Hrvatska uđe u EU.

XS
SM
MD
LG