Linkovi

"Rolling Thunder" u sjećanje na nestale američke vojnike


Povodom Dana sjećanja stotine tisuća Vijetnamskih veterana danas će na svojim motociklima po 18. put održati godišnju vožnju za slobodu simboličnog imena “Rolling Thunder” kako bi ukazali na problem svojih ratnih kolega koji se još uvijek nalaze na popisu nestalih u Jugoistočnoj Aziji.

Ta manifestacija postojano je tijekom godina rasla po broju sudionika, privlačeći sve više mlade ljude koji nisu politički orijentirani. Porastom politički neoprijedeljenih sudionika, ova se manifestacija udaljava od svrhe zbog koje je prvobitno i nastala.

Ovo je poznati zvuk koji se može čuti u Washingtonu svake godine za praznik Dan sjećanja kada se na stotine tisuća motorista doveze do glavnog grada kako bi sudjelovaliu paradi koja počinje kod Pentagona i završava kod spomenika američkim vojnicima poginulima u Vijetnamskom ratu.. Ovom se manifestacijom podsjeća na američke vojnike, sudionike Vijetnamskog rata, koji se još uvijek nalaze na popisu nestalih ili zarobljenih. No, prošle godine za neke to nije bio glavni razlog sudjelovanja.

"Tu sam samo zbog velikog broja motora. Ovo mi je prvi put da sudjelujem i zaista uživam. Gledao sam paradu godinama preko televizije i oduvijek sam zelio doci. Ove sam godine napokon odlučio i dovezao se svojim motociklom"

Joe Bell stigao je iz mjesta Waldorf u Marylandu zajedno sa svojim prijateljem Andyem Parkerom koji kaže: "Glavni razlog mog dolaska su motor-kotači. Iako jako poštujem problem nestalih i zarobljenih vojnika u Vijetnamu, prvenstveni razlog dolaska je velik broj motora. Vjerujem da je veliki broj sudionika došao iz istog razloga."

Parada «Rolling Thunder» privlači sve veći broj mladih sudionika koji nemaju nikakvu vezu s ratom u Vijetnamu, dok se broj Vijetnamskih veterana svake godine sve više smanjuje ponajviše zbog starosti i nemogućnosti da u svojim godinama dojure do Washingtona na svojim motor-kotačima. Međutim, za organizatore to nije promijenilo prirodu ove godišnje parade.

"To je protest, to je demonstracija s kojom se želi poručiti vladi kako nije učinila dosta po pitanju problema nestalih i zarobljenih. Na stotine tisuća ljud ne dolazi u u grad samo kako bi proparadirali ulicama – oni su svi tu zbog istog razloga".

Artie Muller je osnivač i izvršni direktor manifestacije «Rolling Thunder». Kako kaže, ne boji se demografskih promjena koje sve više mijenjaju paradu.

"Da, istina je da svake godine dođe određen broj ljudi koji ne znaju zbog čega su došli. Za njih je glavni razlog velik broj motor-kotača u Washingtonu, no nadam se da ih barem educiramo. Ako pola onih koji su došli, a da ne znaju zbog čega, uspijemo upoznati sa smislom akcije nadamo se da će se na godinu vratiti s pravim razlogom. "

Tijekom godina priroda manifestacije «Rolling Thunder» promijenila se, službeno i neslužbeno. Na početku je, naime, bilo predviđeno da to bude jedan veliki marš sudionika, no godinama su vozači motocikala postali brojniji od pješaka i tako je to danas postala velika motorna parada.

Radi se o manifestaciji kojom se ne obilježava samo sjećanje na Vijetnamski rat nego sjećanje na sve američke vojnike koji su stradali, sudjelovali i još uvijek sudjeluju u mnogim sukobima diljem svijeta. Za mnoge to je prilika da se izrazi patriotizam za Ameriku.

XS
SM
MD
LG