Linkovi

Kongresna knjižnica prikuplja svjedočanstva američkih ratnih veterana


Knjižnica Kongresa Sjedinjenih Država protekle četiri godine prikuplja svjedočenja američkih ratnih veterana. Sjećanja na ratne operacije dalo je već oko 33 tisuće bivših vojnika, koji su ratovali u prvom i drugom svjetskom ratu, Vijetnamu, Koreji pa do najnovijih sukoba u Iraku i Afganistanu. Neka od sjećanja mogu se pročitati na web stranicama knjižnice. Danas, na Dan sjećanja, kada se Amerika prisjeća svojih palih ratnika, posjetili smo Kongresnu knjižnicu i upoznali se s nekima od sudionika ovog projekta.

"Ništa se ne može usporediti s izvornim svjedočenjem nekoga tko je događaju zaista nazočio. I nakon 60 godina, ta su sjećanja svježa kao da se sve dogodilo prije pet minuta" - ovim riječima svoj kontakt s veteranima opisuje direktorica projekta Diane Kresh. Nju i njezine kolege ne zanimaju samo snimana svjedočanstava bivših ratnika, već se prikupljaju i fotografije, pisma, dnevnici, filmovi… Svaki se eksponat kategorizira i digitalizira te postavlja na Internet.

Najupečatljivija svjedočanstva, kaže Diane Kresh, često dolaze od najskromnijih i najnepretencioznijih ljudi: "Emocije ih ponesu i danas, dok govore o prijateljima koji su poginuli, o strahu koji čovjeka obuzme u bitci, ili kad se sjete neke udaljene geografske lokacije gdje su se borili, čije ime zapravo ne mogu niti izgovoriti…"

Jedan od takvih tihih heroja je Walter Morris, Amerikanac afričkog podrijetla koji je u drugom svjetskom ratu bio zapovjednik prve padrobanske postrojbe u kojoj su služili crnci: "Nakon tjedan-dva pošto su mojim ljudima konačno dopustili da se obuče za padobrance dogodila se jedna impresivna stvar. Počeli su pridavati više pažnje svojoj vanjštini, htjeli su izgledati kao vojnici – izglačane uniforme, ulaštene čizme… Kad bi govorili s vama, odjednom su vas gledali u oči – ponašali su se kao vojnici, a ne kao sluge, što su do tada zapravo bili."

Helen Minor je 1945. bila terapeutkinja koja je pomagala ranjenicima da se prilagode civilnom životu: "Ranjenike je bilo strah, osjećali su bol… Tada još zapravo i nije bilo adekvatne brige za te ljude, osim da ih hranite i da zaliječite njihove rane."

U projektu koji bilježi uspomene američkih ratnika do sada je sudjelovalo 33 tisuće ljudi. Svjedočanstva njih oko 1300 mogu se pročitati i na internetu. Cilj projekta je predočiti javnosti onu intimniju, privatnu stranu ratnog sukoba, iz kuta običnih građana koji su uvijek činili ogromnu većinu pripadnika američkih oružanih snaga.

Diane Kresh, direktorica ovog povijesnog projekta koji vodi Kongresna knjižnica kaže da u Americi danas živi oko 19 milijuna ratnih veterana. Dokumentiranje njihovih sjećanja važno je i zbog toga što – kako se procjenjuje – dnevno umre njih oko 1700. Gospođa Kresh poziva sve svoje sugrađane da se uključe u bilježenje ovih svjedočanstava, tako što će u svojoj okolini ili susjedstvu pronaći ratnog veterana i s njim razgovarati te snimljeno poslati kongresnoj knjižnici. "To je najmanje što možemo učiniti za muškarce i žene čija je vojna služba omogućila život u kojem danas uživamo" - kaže Diane Kresh.

XS
SM
MD
LG