Linkovi

Znakovi raskola među republikancima


'Kod republikanaca, dubok razdor i dolazeća bitka za premoć,' piše "Washington Post" o posljedicama dogovora među senatorima, prema kojemu neće doći do ukidanja desetljeća starih proceduralnih metoda rada Senata, ali će neki sudački kandidati predsjednika Busha dobiti prolazno svjetlo, premda su izazivali burne kontroverze. Dvojica najistaknutijih potencijalnih republikanskih kandidata u predsjedničkoj utrci 2008. godine – čelnik republikanske većine u senatu Bill Frist i senator John McCain – našli su se na suprotnim stranama ideološkog i strateškog raskola koji će se – komentira "Post" – najvjerojatnije sve više širiti kako stranka bude tragala za nasljednikom predsjednika Busha.

U bostonskom "Christian Science Monitoru", napis o krizi vjerodostojnosti američkog novinskog izvještavanja pod naslovom: 'Kažimo to bez odavanja izvora – novine su sučeljene s ogromnim problemom'. Spominjanje neodavanja izvora informacija sugerira i misao vodilju članka: anonimni izvori glavna su meta kritičara koji se laćaju kredibiliteta američkih medija. Najnoviji slučaj je bio napis u tjedniku "Newsweek", koji je, citirajući neimenovani izvor, objavio podatke koji su izazvali nemire među muslimanima u nekoliko zemalja i pogibiju sudionika u nemirima u Afganistanu. Kako piše bostonski list, taj bi posljednji primjer mogao ubrzati donošenje strožih ograničenja na korištenje anonimnih izvora informacija.

Sa stranica svih najvećih dnevnih listova, jedna medicinska vijest. Kako pišu "USA Today" i "Los Angeles Times", žene koje boluju od raka dojke mogu povećati šanse preživljavanja raka za 50 posto ako 3 do pet sati tjedno provedu u živahnijoj šetnji ili nekoj sličnoj fizičkoj aktivnosti. Čak i samo jedan sat hodanja tjedno rezultira poboljšanjem prognoza preživljavanja. Ranija su istraživanja ukazala da tjelovježba smanjuje opasnost od obolijevanja od raka dojke, ali je ovo najnovije istraživanje prvo koje pokazuje i terapeutsku vrijednost fizičke aktivnosti.

XS
SM
MD
LG