Linkovi

McCain: 'Pobijedio je Senat, ali i cijela zemlja'


Skupina senatora iz Demokratske i Republikanske stranke postigla je sporazum kojim je izbjegnuta potencijalna blokada rada u Kongresu, zbog neslaganja oko predsjednikovih kandidata za visoke položaje u sudstvu.

Prije no što je komprimis postignut, čelnici republikanske većine najavljivali su promjenu pravila koja reguliraju rad Senata. Željeli su ograničiti pravo takozvanog filibustera – odugovlačenja parlamentarne procedure držanjem beskrajnih govora za govornicom Senata.

Demokrati, koji su u manjini, prijetili su filibusterom jer namjeravaju blokirati predsjednikove kandidate za suce apelacionih sudova, za koje tvrde da su odveć konzervativni. Republikanske planove o ograničavanju filibustera demokrati su nazvali pokušajem da se ograniče prava manjine – te najavili druge oblike usporavanja rada Kongresa, ukoliko republikanci uspiju u svom planu.

Prema kompromisu postignutom sinoć, republikanci su se odrekli najave da će u potpunosti ukinuti filibuster, dok su demokrati obećali da će dopustiti da se glasa o trojici od pet kontroverznih sudačkih kandidata. Mogućnost filibustera zadržana je tek za – kako je rečeno – ekstremne situacije.

Republikanski senator John McCain, koji je bio na čelu napora da se izbjegne potpuna blokada rada u Senatu, rekao je da mu je laknulo, nakon što je postignut sporazum. "Pobijedio je Senat, kao i cijela zemlja – rekao je sinoć John McCain.

Bijela je kuća pozdravila sporazum 14-torice senatora koje mediji najčešće nazivaju "umjerenjacima". No, glasnogovornik Bijele kuće je rekao da će predsjednik svejedno tražiti izjašnjavanje putem glasanja u Senatu o svakom svom kandidatu.

Filibuster, kojem je prijetila ili potpuna zabrana ili pak znatno ograničenje, stoljetna je tradicija na Capitol hillu. Riječ je o važnom oruđu u parlamentarnoj taktici kojem je svrha da zaštiti prava manjinske stranke, te da ograniči sposobnost većine da preglasavanjem progura svaki svoj naum.

Demokratski senator Joe Lieberman, koji je radio na kompromisnom prijedlogu, sinoć je izjavio: "Ujedinili smo se i učinili nešto što nitko nije očekivao. U Senatu koji je sve podjeljeniji po stranačkim linijama, dvostranački je centar ipak održan."

Filibuster se u prošlosti koristio tek u izvanrednim prilikama. Prilikom senatske debate, jedan ili više senatora držali bi govore bez stanke – često i o temama nevezanim uz konkretni zakonski prijedlog – samo da spriječe glasanje. Ovakava bi se taktika opstrukcije mogla zaustaviti tek s 60 od 100 glasova, koliko Senat ima članova. U ovom sazivu Senat ima 55 članova iz Republikanske a 45 iz Demorkatske stranke.

Vodstvo republikanaca na Capitoll Hillu željelo je promijeniti to pravilo kako bi se od sada filibuster mogao zaustaviti s jednostavnom većinom glasova – znači s 51, a ne s 60. Čelnik republikanaca u Senatu, Bill Frist rekao je da sinoć postignuti kompromis sobom donosi "neke dobre novosti, ali i neke koje su ga razočarale." Primjenu ovog sporazuma ćemo pozorno pratiti – rekao je senator Bill Frist.

Ovo će pitanje postati posebno aktualno u slučaju umirovljenja nekog od sudaca Vrhovnog suda, što se očekuje u roku od nekoliko mjeseci. Tada predsjednik nominira svog kandidata, a potvrđuje ga Senat.

XS
SM
MD
LG