Linkovi

Bitka oko kandidata predsjednika Busha za savezne suce


Republikanci i demokrati u Senatu započeli su odmjeravati snage oko kandidata predsjednika Busha za savezne suce. Republikanci prijete da će demokratima oduzeti mogućnost da blokiraju potvrdu imenovanja predsjednikovih kandidata.

Dvije strane sukobile su se oko imenovanja saveznih sudaca, koji odlučuju o nizu važnih pitanja – od građanskih prava do prava na pobačaj. Republikanci tvrde da demokrati nepravedno koriste taktiku odugovlačenja, poznatu kao filibuster, da bi blokirali kvalificirane kandidate za sudačke položaje.

Senator Bill Frist je čelnik republikanaca u Senatu. "Ili potvrdite ili odbacite te kandidate, ali nemojte ih držati u neizvjesnosti. Nemojte držati sudove i zemlju u neizvjesnosti".

Demokrati kažu da su pomogli potvrditi imenovanja više od 200 predsjednikovih kandidata za suce. Tvrde da su blokirali samo deset kandidata koje smatraju previše konzervativnima. Predsjednik je međutim odbacio njihove kritike i ponovno nominirao sedam od deset kandidata.

Senator Frist je jučer otvorio debatu o Priscilli Owens, sutkinji teksaškog vrhovnog suda, koju je predsjednik Bush nominirao za saveznu sutkinju prije četiri godine. Ukoliko demokrati ponovno posegnu za filibusterom, Frist je spreman prekinuti debatu i zatražiti izjašnjavanje. Za to mu, po postojećim propisima, treba 60 glasova. No, republikanci imaju samo 55 mjesta u Senatu. Ipak, republikanski čelnici vjeruju da su pronašli način da prisile demokrate na izjašnjavanje s običnom većinom od 51 glasa. Ovu mogućnost poznata je kao "nuklearna opcija", jer bi mogla vrlo negativno utjecati na rad Senata. Međutim, također bi olakšala potvrdu imenovanja predsjednikovih kandidata za suce.

Demokratski senator Robert Byrd upozorio je da se filibuster ne smije ukinuti, jer on omogućuje manjini da drži pod kontrolom moć većine. "Pravila stara gotovo 200 godina, koja potiču iz ranog britanskog parlamenta, mogu se ukinuti većinom glasova zbog demagogije, lošeg čelništva, sirove ambicije, histerije i brutalnog političkog rata u kojem se ne trpe mirotvorci. Mogli bismo uništiti Senat, ostavljajući iza sebe predsjednika koji može birati i zastrašivati suce poput nekog kralja".

Iako republikanci tvrde da bi se predloženo ukidanje filibustera, odnosno, tehnike odugovlačenja držanjem dugih govora, odnosilo samo na sudačke kandidate, neki kritiari kažu da bi, ukoliko republikanci postave taj presedan, većina u Senatu mogla dodatno oslabiti utjecaj manjine. "Ukoliko nuklearna opcija uspije, Senat će postati tijelo čija će se pravila moći kršiti svaki puta kada većina senatora nije zadovoljna nekim stavom manjine. Prvo kandidati za suce, zatim kandidati za položaje u vladi i na kraju pravosuđe" - kaže demokratska senatorica iz Kalifornije Barbara Feinstein.

Ukoliko republikanski čelnici ispune svoju prijetnju i promijene senatska pravila, demokrati će, kako su najavili, upotrijebiti druge proceduralne manevre da bi usporili rad Senata na pitanjima koja smatraju manje važnima.

XS
SM
MD
LG