Linkovi

Filibusteru u Senatu prijeti 'nuklearna opcija'


U Senatu Sjedinjenih Država danas započinje žustra zakonodavna bitka o filibusteru – taktici parlamentarne borbe kojom jedna od stranaka blokira neku zakonsku inicijativu. Republikanci, koji u Kongresu imaju većinu, posljednjih mjeseci sve više govore o promjeni “pravila parlamentarne igre” kada je u pitanju filibuster – jer im je dojadilo blokiranje nekih predsjednikovih kandidata za visoke sudačke položaje od strane demokrata. Njihov je plan tisak, zbog svoje radikalnosti, nazvao 'nuklearnom opcijom'. O parlamentarnoj taktici filibustera prilog je pripremio Jim Malone.

Riječ “filibuster” je holandskog odnosno španjolskog podrijetla a koristi se za određenu kategoriju pirata odnosno razbojnika. Na američkoj zakonodavnoj sceni, filibusterom je nazvana taktika odugovlačenja, odnosno blokiranja protivnikove zakonodavne inicijative. Odugovlači se beskrajnim držanjem govora - za govornicom Senata.

Prema kongresnim pravilima, diskusija o zakonodavnom prijedlogu – za vrijeme koje dolazi do filibustera – može prestati tek ako za to postoji 60 glasova, od stotinu koliko Senat ima članova. Cilj ove mjere je zaštiti prava stranke koja je u manjini. Filibuster se međutim koristio u razne svrhe. Primjerice, jedan je protivnik građanskih prava crnaca 1957. godine u Senatu govorio bez pauze više od 24 sata – samo da blokira donošenje zakona o ublažavanju rasne diskriminacije.

U ovom sazivu Senat ima 55 članova iz Republikanske stranke te 45 demokrata. Iako se filibuster razmjerno rijetko koristi, konstelacija snaga je obično takva da manjinska stranka filibusterom može praktički blokirati svaku inicijativu većine. Sada su demokrati najavili da će filibusterom zaustaviti imenovanje konzervativnih kandidata za mjesta u apelacionim sudovima. Republikanci žele ublažiti pravila o filubusteru tako da bi se on mogao prekinuti jednostavnom većinom glasova, a ne s 60 glasova kao što je sada.

Norman Ornestein, vrlo utjecajni analitičar američke zakonodavne scene, smatra da bi bilo kakvo smanjenje prava manjine u Senatu imalo dalekosežne posljedice: "Osnovna karakteristika Senata je sustav demokratskog odlučivanja kojim se, među ostalim, želi izbjeći donošenje odluka pod utjecajem emocija iz većinske stranke. Stranci koja je u manjini na raspolaganju su mnoga oruđa parlamentarne borbe, koje ona koristi da ostvari svoje ciljeve. Ako to promjenite, krećete se prema tiraniji većine."

No, dobar broj republikanaca smatra da demokrati blokiranjem 10 od 45 predsjednikovih kandidata za visoke sudačke položaje zloupotrebljavaju filibuster. Kongresmen Steve King smatra čak da se demokrati ovakvom taktikom “suprotstavljaju volji naroda.” "Bez presedana je da ne možemo o nekim kandidatima glasati već četiri godine, samo zbog demokratskog filibustera. Najveća je ironija u tome što filubuster naš ustav čak niti ne spominje, već se radi o podzakonskom aktu, odnosno unutrašnjem pravilniku rada koji je donio Senat" - rekao je kongresmen King.

Ako se o ovom pitanju ne postigne kompromis, umjereni članovi obje stranke upozoravaju da bi moglo doći do potpune blokade rada u Senatu. Najnovije ankete pokazuju da se većina Amerikanaca protivi mijenjanju pravila o filibusteru. No, analitičari upozoravaju da će odlučno pitanje biti: koja će stranka biti efikasnija u optuživanju protivnika za blokadu rada na Capitol Hillu.

XS
SM
MD
LG