Linkovi

Glasovi konzervativnih kršćanskih aktivista - ključ izbornog uspjeha republikanske stranke


Veliki odziv religioznih konzervativaca na izborima u prosincu prošle godine bio je od ključne važnosti za izbornu pobjedu predsjednika Busha. Sada, konzervativni kršćanski aktivisti pokušavaju zadobiti podršku javnosti na najnižim razinama za njegove kandidate za savezne suce, kojima se protive demokrati u Senatu. Svećenik Pat Robertson je osnivatelj i direktor Kršćanske televizijske mreže i dugogodišnji vođa "vjerske desnice". Robertson je nedavno izjavio da niti jedno pitanje, pa čak niti terorizam, nije važnije od uspostavljanja kontrole nad saveznim sucima koje je nazvao liberalnim aktivistima: "Mislim da oni uništavaju tkivo našeg društva. To je napad na brak, na ljudsku seksualnost. Kako je rekao sudac Vrhovnog suda Antonin Scalia: Liberalni suci izabrali su lijevu stranu u kulturnim ratovima".

Republikanci računaju na podršku konzervativnih kršćanskih aktivista kako bi prekinuli zastoj u potvrdi imenovanja nekoliko predsjednikovih kandidata za suce u Senatu. Oporbeni demokrati smatraju te kandidate ekstremno konzervativnima i prijete da će upotrijebiti metodu "filibustera" – odnosno držanja dugih govora – kako bi odugovlačenjem spriječili izjašnjavanje o predsjednikovim kandidatima. Bill Frist je čelnik republikanske većine u Senatu: "Naša je uloga, kao američkih senatora, da dajemo svoj savjet i pristanak za predsjednikove nominacije. To nam je uloga po Ustavu – savjetovati i dati pristanak. Znači, trebamo glasanjem potvrditi ili odbaciti nekog kandidata".

Demokrati kažu da bi ukidanje filibustera oslabilo sustav kontrole i ravnoteže vlasti koji omogućuje manjinskoj stranci da se odupre "tiraniji većine". Među onima koji tako misle je i demokratski senator Charles Schumer: "Republikanci misle da su dobili tako sveobuhvatan mandat da mogu raditi što žele, čak i ako to podrazumijeva mijenjanje Ustava i ukidanje kontrole i ravnoteže vlasti. To je arogantno, to je zlouporaba vlasti".

Povjesničari kažu da je i ranije bilo sličnih pokušaja da se nezadovoljstvo kandidatima pretoči u konkretnu akciju, ali da ti pokušaji obično nisu uspijevali. Stephen Wayne, profesor političkih znanosti sa sveučilišta, objašnjava zašto je to tako: "Nije se željelo da savezno sudstvo bude izloženo hirovima stranačkih političkih sukoba i zato suci služe doživotno. To je razlog zašto su suci odvojeni od politike – da bi mogli donositi presude na temelju zakona, a ne politike".

Obje strane smatraju aktualni spor oko kandidata za suce dobrim pokazateljem onoga što se može očekivati ukoliko predsjednik Bush dobije priliku da imenuje novog suca Vrhovnog suda.

XS
SM
MD
LG