Linkovi

Senator Strom Thurmond (1902-2003) - 2003-06-27


Bivši senator Sjedinjenih Država Strom Thurmond, koji se iz Kongresa - gdje je proveo preko 48 godina - povukao u siječnju ove godine, umro je u bolnici u svojoj domicilnoj saveznoj državi Južnoj Karolini. Rođen je 1902. godine i kao političar iz redova Demokratske stranke bio je izabran za guvernera svoje savezne države 1946. Dvije godine nakon toga sudjelovao je i na predsjedničkim izborima gdje je nastupao kao kandidat treće stranke, tzv. Dixiecrata, u znak prosvjeda protiv politike predsjednika Trumana kojom se izražavala podrška građanskim slobodama.

U Senat je izabran 1954. godine, a prve godine njegove aktivnosti bile su prožete zalaganjem za rasnu segregaciju, a jednom prigodom je govorio neprekidno dvadeset i četiri sata protiv građanskih prava, što je i do danas najduži tzv.filibuster, odnosno onemogućavanje procedure usvajanje neke zakonske mjere, u povijesti američkog Kongresa. Tijekom godina senator Thurmond je ublažio svoja stajališta po rasnom pitanju i postao prvi senator iz američkih južnjačkih država koji je zaposlio za savjetnika Amerikanca afričkog podrijetla, a glasovao je i da se rođendan Martina Luthera Kinga proglasi državnim praznikom.

Gospodin Thurmond pridružio se Republikanskoj stranci 1964. godine i gotovo uvijek glasovao je po konzervativnim linijama i pružao podršku američkim oružanim snagama. Senator Thurmond odslužio je rekordnih osam mandata u Senatu Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG