Linkovi

Je li američka vojska dovoljno velika za svoje zadatke?


'Rumsfeld protiv Kongresa u dvoboju razlicitih stavova o velicini americke vojske,' piše bostonski "Christian Science Monitor". Kongres ce se sutra ponovno latiti pitanja koje je umnogome najtemeljnije pitanje za americku vojsku: je li ona dovoljno velika da bi obavljala sve svoje poslove? Kako podsjeca Monitor, Kongres se vec više od dvije godine po tom pitanju ozbiljno razilazi s Pentagonom, tvrdeci da je oslanjanje na više od 60 tisuca pripadnika Nacionalne garde i rezervnog sastava u Iraku dovoljan znak da je vojska opasno rastegnuta do svojih krajnjih granica.

Više od dvije godine, isto tako, ministar obrane Donald Rumsfeld ostaje nepokolebljiv u svom uvjerenju da odgovor na bilo kakve probleme s brojem ljudstva leži u trajnim naporima da se vojska transformira iz svoje hladnoratovske 'predebelosti' u mršaviju, ali mišicaviju i mnogo efikasniju borbenu silu. Prošle je godine, kako podsjeca bostonski list, Kongres ignorirao njegov savjet i naredio povecanje broja vojnika u kopnenoj vojsci za 20 tisuca.

U svojevrsnom 'dvoboju stavova', s jedne se strane ustobocila vizija Pentagona o buducnosti, a s druge, zabrinutost Kongresa za sadašnjost. Sutra ce Zastupnicki dom ponovno otvoriti isto pitanje, razmatrajuci zakonsku mjeru koja bi dodala daljnjih 10 tisuca vojnika u stalni sastav vojske.

Neki strucnjaci smatraju da niti toliko povecanje nije dovoljno. Štoviše, kaže, na upit Monitora, Thomas Donnelly, vojni analiticar Instituta American Enterprise, 'pravo bi povecanje bilo deset puta 10 tisuca vojnika i tisucu marinaca!' Nakon hladnog rata, americka je vojska smanjila broj vojnika sa 780 tisuca na oko 480 tisuca. U kontekstu svijeta gdje se najveci neprijatelj Amerike raspao, smanjenje vojske bilo je i logicno i neophodno. No, podsjeca "Christian SCience Monitor", rat protiv terorizma mijenja tu aritmetiku. Afganistan i Irak su pokazali da je za 'pobjedu u miru' potrebno više vojnika na terenu, a da ih još više treba biti spremno za druge opasnosti, od Roga Afrike pa do Tajvanskog tjesnaca.

Za kraj ovog pregleda, jedna mala vijest iz lista "USA Today", koja, medutim, nekim može izazvati vrtoglavicu. U gradu Jacksonu, u New Jerseyu, u zabavnom parku Six Flags, ovog se proljeca otvara najviši i najbrži tobogan smrti u Sjedinjenim Državama: u svojoj najvišoj tocki, on ce biti 50 posto viši od Kipa slobode, pred njujorškom lukom, a hrabri vratolomci ce za samo 3 i pol sekunde juriti brzinom od 180 kilometara na sat.

XS
SM
MD
LG