Linkovi

Najavljeno veliko zatvaranje vojnih baza


"New York Times" javlja da se gradovi i mjesta diljem zemlje pripremaju za najavljeno masovno zatvaranje vojnih baza, te da najavljuju veliko lobiranje kako bi Pentagon poštedio upravo njihovu bazu. Dužnosnici Pentagona priopćili su da će se pod povećalom naći svih 425 baza, dok vojska pokušava srezati hladnoratovske kapacitete, koji nadmašuju aktualne vojne potrebe za oko 25 posto. Međutim, baze su dobar izvor prihoda i radnih mjesta. Primjerice, samo Florida od svoje 21 baze ubire 44 milijardi dolara prihoda godišnje, od čega zarađuje više samo kroz turizam i poljoprivredu.

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" piše da američku vojsku zbunjuje nagli porast prometnih nesreća u Iraku, od kojih mnoge uključuju prevrtanje oklopljenih Humveeja. U protekla četiri mjeseca broj ozbiljnih prometnih nesreća se udvostručio u odnosu na četiri mjeseca ranije. Neki smatraju da vojnici jednostavno ne znaju kako upravljati ovim teškim oklopnim vozilima, te da zato lako gube kontrolu dok punom brzinom voze kroz područja u kojima strahuju od zasjeda.

"Washington Post" piše da nepredvidiv razvoj događaja u Iraku otežava svako prognoziranje budućnosti te zemlje. Iako je svojedobno ministar obrane Donald Rusmfeld u više navrata govorio da je Irak došao na prekretnicu, dvije godine nakon početka invazije, dužnosnici više ne govore o "prekretnicama", već o "koracima naprijed i nazad". Iako su izbori bili relativno uspješni, još uvijek postoji zabrinutost da bi uvjeti u zemlji mogli dovesti do eksplozije nasilja i kaosa. Broj bombaških napada se prorijedio, ali su pobunjenici još uvijek dovoljno naoružani da bi ih mogli izvesti i do 60 dnevno, a politički pregovori nikako da dovedu do sastavljanja nove vlade. Sve to dovodi u pitanje i postavljanje rokova za povlačenje američkih snaga – piše "Washington Post".

XS
SM
MD
LG