Linkovi

Američki vojnici u Rumunjskoj i Bugarskoj?


U svjedočenju pred članovima Odbora Zastupničkog doma za oružane snage general Jones je rekao da su časnici pod njegovim zapovjedništvom više puta posjećivali Rumunjsku i Bugarsku te da je došlo vrijeme za započinjanje službenih pregovora o stacioniranju američkih vojnika u tim zemljama. General Jones je rekao da se takva mogućnost uklapa u plan Ministarstva obrane o prerazmještanju američkih snaga diljem svijeta. Cilj plana je da se velike baze udaljene od potencijalnih zona sukoba zamijene manjima koje bi se nalazile bliže potencijalnim žarištima.

"Veoma nas raduje mogućnost da baza Istočnoeuropske brigade budu Bugarska i Rumunjska. U to bi bila uključena i prateća zračna i logistička podrška."

Brigada bi se sastojala od tri do pet tisuća vojnika uz dodatne prateće postrojbe. General Jones, koji je i glavni zapovjednik NATO saveza, objavio je da bi se u skorim pregovorima s dvije nove članice Saveza trebale razraditi pojedinosti smještaja američkih vojnika, a što uključuje morske i zračne luke te objekte na kopnu.

"Vjerujem da ćemo do kraja ove godine početi dijalog s obje zemlje kako bismo dogovorili smještaj vojnika, sporazume o statusu postrojbi i, što je najvažnije, pristupačnost koju naša vlada želi za svoje oružane snage. Vjerujem da je ministar obrane Donald Rumsfeld jasno dao do znanja da ne želimo imati snage na mjestima gdje ne možemo puno s njima učiniti. Moramo razraditi te sporazume i vjerujem da u slučaju Bugarske i Rumunjske neće biti problema."

U prošlosti neke su zemlje-domaćini američkih snaga odbijale dopustiti izravno razmještanje tih snaga u područjima sukoba. Događalo se i da vlada-domaćin nije davala podršku bazama iz kojih su djelovale američke snage. To je bio problem s američkim snagama u Turskoj kada je počeo rat u Iraku prije dvije godine. No general Jones je dao do znanja da ne očekuje takve probleme s Bugarskom i Rumunjskom koje je opisao kao “iznimno spremne na kompromise” i kao zemlje koje snažno žele imati na svom teritoriju dio američkog zapovjedništva za Europu. Tijekom obraćanja kongresmenima general Jones nije spominjao prošlotjedni incident u kojem su američki vojnici u Iraku greškom ubili jednog bugarskog vojnika.

XS
SM
MD
LG