Linkovi

General Naumann: Zrelo transatlantsko partnerstvo temelj kolektivne sigurnosti


NATO savez potreban je nesigurnom svijetu, kao sustav kolektivne sigurnosti on se mora transformirati kako bi odgovorio sigurnosnim izazovima, vojni dio promjena obavljen je, još nema pomaka na političkom planu. Zrelo euroatlantsko partnerstvo, drugačije od ovog današnjega, uvjet je sigurnosti - ovo su neke od ideja izrečenih na predavanju nekadašnjeg šefa Vojnog komiteta NATO saveza, umirovljenog generala Klausa Naumanna.

Naumann je zapamćen po ogromnom doprinosu u vrijeme prvog proširenja Saveza bivšim članicama Varšavskog pakta te za NATO-ve kampanje zračnih udara, kao i diplomatskih pokušaja koji su joj prethodili. U NATO-vom europskom vojnom zapovjedništvu, SHAPE u Monsu, za auditorij diplomata, vojnih stručnjaka i, naravno, nas novinara organizirano je predavanje u nizu rasprava o budućnosti NATO-saveza. NATO-v europski zapovjednik general James Jones predstavio je gosta – da bi Klaus Naumann iznio priličan broj ideja vrijednih daljnjih rasprava i s vidljivim utjecajem spoznaja prikupljenih tokom prve velike NATO-ve operacije, zračne kampanje. Zemljama treba više suradnje, bolja razmjena svih vrsta informacija jer tko ima informacijsku dominaciju u velikoj je prednosti.

Sve NATO-ve odluke donosile bi se kvalificiranom većinom osim na najvišoj razini gdje preživljava NATO-vo koncenzualno odlučivanje. Planiranje snaga počinje odozgo prema dolje a ne obratno, kakva je praksa. Zemlje u sustavu kolektivne obrane odlučuju u mjeri u kojoj joj doprinose. Kolektivna je sigurnost na osovini sjeverna Amerika – Europa nezamisliva bez pune suradnje a način brze, efikasne reakcije na krize jeste stvaranje svojevrsnog "upravnog odbora" od američkog predsjednika, predsjedavajućeg EU i NATO-vog glavong tajnika.

Sustav međunarodnog prava valja mijenjati prilagođavajući ga novim okolonostima tako da svaka vojna intervencija za očuvanje mira i stabilnosti i sprječavanja širenja sukoba – iskra prije razbuktavanja u plamen, opisat će general Naumann – bude legalna i legitimna. Međunarodnoj je zajednici potrebna nova definicija samoobrane kao i novo shvaćanje nacionalnog suvereniteta. S više osjećaja za zajedništvo i manje isticanja nacionalnih interesa (kada nacionalno prelazi u nacionalizam, opisuje general) kolektivna obrana mora biti kvalitetnija, čvršća, sposobnija odoljeti izazovima i k tome – jeftiija, poručio je Klaus Naumann.

U NATO-savezu obećali su seriju ovakvih predavanja sa svježim idejama kako bi ubrzali raspravu kako organizaciji vratiti ključnu ulogu u kolektivnoj sigurnosti.

XS
SM
MD
LG